Poslanec DeSUS Branko Simonovič v odzivu na sramotno poročanje Carlove: “Pričakujem javno opravičilo od novinarke in od RTV Slovenija”

Datum:

Poslanec DeSUS Branko Simonovič od novinarke  Eugenije Carl in od RTV SLO pričakuje javno opravičilo zaradi neresničnega poročanja o njegovi izobrazbi. Po njegovi oceni je bilo poročanje Carlove polno zlonamernih namigovanj s čemer ga je osebno diskreditirala. Kot je poudaril, je od novinarke in RTV SLO odvisno, ali se bo poslužil pravnih poti za zavarovanje svojega ugleda in dostojanstva. Prepričan je, da je resno preverjanje dejstev pred objavo, za novinarsko delo pomembno in še dodaja, da bi mu morala omogočiti čas za predložitev zahtevanih dokumentov. “Objava novinarke, ki je navajala, da nisem diplomiral in da nimam izobrazbe, s katero se predstavljam, še preden sem dobil resno priložnost predložiti dokumente v zvezi s tem, je  neprofesionalna, neetična in po moji oceni že meji na kaznivo dejanje,” je pojasnil Simonovič.

Poslanec Desusa in podpredsednik Državnega zbora Branko Simonovič je v posebni izjavi za javnost zapisal, da je za njim nekaj napornih in neprijetnih dni. “Očitki, da nimam formalne izobrazbe, ki jo navajam v vseh javno dostopnih virih, niso prijetni, zlasti ne če se pojavijo v mediju, kot je RTV Slovenija,” je pojasnil. Kot je obrazložil, je študij v Zagrebu zaključil 7. decembra 1978 na visoki šoli za zunanjo trgovino, kjer je pridobil naziv ekonomist. Diploma ima datum 14. februar 1979 in je bila izdana v Zagrebu.

Prispevek, ki je bil 18. marca objavljen v oddaji Dnevnik in na spletni strani RTV Slovenija (RTVS), je bil po njegovih navedbah “poln neresničnih namigovanj, brez vsake materialne podlage”. Novinarka Eugenija Carl je od njega pisne dokaze o diplomi zahtevala isti dan, ko ga je poklicala. Sam ji je obrazložil, da gre za 40 let stare dokumente in jih mora poiskati, a je nadaljevala z objavo zavajajočih informacij tudi na Facebooku, kjer je objavila različna namigovanja. Prispevek s strani Carlove je bil na RTV predvajan še isti večer in je sprožil plaz reakcij drugih medijev, ki pa so mu dali vsaj priložnost, da dokumente poišče in pokaže tudi originalno diplomo.

V zadnjih dneh pada vse več kritik o zavajajočem in neetičnem poročanju novinarke RTV Eugenije Carl (Foto: Facebook/Eugenija Carl)

“Objava novinarke, ki je navajala, da nisem diplomiral in da nimam izobrazbe, s katero se predstavljam, še preden sem dobil resno priložnost predložiti dokumente v zvezi s tem je  neprofesionalna, neetična in po moji oceni že meji na kaznivo dejanje,” je pojasnil. Kot je še navedel, je  globoko posegla v njegovo dostojanstvo, način poročanja pa je bil namenjen zgolj diskreditaciji njegovega dobrega imena in ugleda, saj mu ni dala priložnosti in časa, da dokaže svojo izobrazbo.

Diploma Branka Simonoviča iz ekonomske fakultete v Zagrebu (Foto: STA)

“Če bi mi omogočila primeren čas za pridobitev in predložitev vseh dokumentov, sem prepričan, da do teh objav o moji diplomi in izobrazbi sploh ne bi prišlo,” je še bil jasen Simonovič. Tudi po predložitvi diplome, ki bi morala odpraviti vse dvome, pa novinarka še vedno nadaljuje z lažnim obsojanjem. “Dodaten dokument iz Ekonomske fakultete v Zagrebu, ki potrjuje, da je diploma verodostojna, razblinja vse dvome,” je navedel.

Zahteva javno opravičilo od novinarke in urednikov
“Pričakujem javno opravičilo od novinarke in od RTV Slovenija, ki je objavila prispevek z nepreverjenimi dejstvi,” je še bil jasen in obrazložil, da zahteva javno opravičilo tudi od urednikov, ki so se odločili v informativne oddaje in na spletne strani vključiti škodljiv prispevek, skozi katerega je bil lažno obsojen.

Urednica informativnega programa na RTV Manica Janežič Ambrožič (Foto: posnetek zaslona)

V nadaljevanju je Simonovič še navedel, da je na temo vprašanja skladnosti njegovega objekta s prostorsko zakonodajo v katastrski občini Semedela, sprožil ustrezne pravne postopke za zaščito njegovih pravic in pravnega položaja. “Vsi postopki so še v teku in zahtevki so podprti z ustrezno dokumentacijo in strokovnimi mnenji ter odločitvami državnih organov,” je še navedel. Vsako obtožbo v javnosti tudi v zvezi s tem tako dojema kot zlonamerno in namenjeno njegovi deskriditaciji. Pričakuje, da ga bodo obravnavali kot državljana, ki mu ustava zagotavlja vse pravice, še posebej tiste do pravičnega sojenja ter varstva človekove osebnosti in dostojanstva, je še poudaril.

Spodaj objavljamo pismo v celoti.

Foto: Twitter Bojan Požar

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...