Nasedla tovorna ladja zaprla promet skozi Sueški prekop

Datum:

Ena največjih ladij za kontejnerski prevoz na svetu, je povzročila gromozanski prometni zastoj, na obeh straneh Sueškega prekopa, potem ko je nasedla in zablokirala ključno plovno pot. Gre za tovorno ladjo pod zastavo Paname podjetja Evergreen. Plovilo, ki je široko 59 metrov, je bilo ujeto v ozkem kanalu, ki povezuje Sredozemsko z Rdečim morjem. 

Gre za ladjo, ki velja za trinajsto največjo na svetu in katere skupna dolžina znaša okoli 400 metrov. Potovala je iz kitajskega  Shenzhena proti nizozemskemu pristanišču Rotterdam, kjer naj bi pristala 31. marca, vendar pa je bila že v zgodnjih urah v torek, plovba prekinjena. Do neljubega dogodka je prišlo severno od egiptovskega pristanišča Suez. Ker se ladja sama ni zmogla premakniti, so egiptovske oblasti poslale težko mehanizacijo, da bi odkopale pesek okoli plovila, poroča RT.

Celoten dogodek je vzbudil veliko zanimanja uporabnikov družbenih omrežij. Navkljub naporom kar šestih vlačilcev, ladje niso uspeli premakniti niti za centimeter, vse do srede zjutraj po lokalnem času. 193 kilometrov dolg Sueški kanal je ključna pomorska pot ter ena najbolj prometnih vodnih poti na svetu. Prvič je bila odprta leta 1869, vse od takrat pa večkrat posodobljena in razširjena.

To pa ni prva nesreča velike ladje za kontejnerski prevoz v letošnjem letu. Tovorna ladja družbe Maersk, je na potovanju preko Tihega oceana nedavno izgubila kar 260 kontejnerjev. Tragični dogodek se je pripetil na rednem potovanju, v bližini Japonske. Kot navajajo viri je bila ladja na poti od Xiamena na Kitajskem proti Los Angelesu v Kaliforniji, v ZDA.

Skica reševanja ene največjih ladij na svetu, ki je prevažala kontejnerje, in sicer preko Sueškega prekopa. (Foto: RT)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...