Poslanec Lisec: “Očitno kmetje brezobrestno podpirajo ministrstvo za kmetijstvo”

Datum:

V državnem zboru so v petek na zahtevo poslanske skupine Slovenske demokratske stranke obravnavali problematiko plačil za kmetovanje na območjih z omejitvami (OMD) in prošnjo, da bi Čebelarski zvezi Slovenije pomagali pri izvedbi Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev – v višini 150 tisoč evrov. Koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so vse predloge SDS zavrnili.

Golobova koalicija je s 1. januarjem 2023 uveljavila novelo zakona o dohodnini, s katero se plačilo za kmetovanje na območjih z omejitvami v višini 50 odstotkov štejejo med obdavčljive prejemke.

Posavski poslanec Tomaž Lisec je na odboru za kmetijstvo izpostavil, da je vprašljivo točkovanje za razvrstitev kmetij v območja z omejenimi dejavnostmi (OMD), ki se spreminja. Nenavadno in negativno presenečenje je bilo, da je bil rok za oddajo komentarja na Pravilnik o razvrstitvi kmetij OMD le 3 dni.

Lisec je izpostavil, da je vlada sprejela predlog novele zakona o dohodnini, ki dodatno obdavčuje kmetije z omejitvami, plačilo OMD v višini 50 odstotkov gre med obdavčljive prejemke. “Z obdavčenjem v višini 50 odstotkov se v SDS ne strinjamo. Treba je odpraviti anomalijo v zakonu o dohodnini,” je dejal. Povedal je, da je v Sloveniji več kot 46 tisoč kmetij, ki delujejo kot kmetije OMD, tj. območja z omejitvami. Plačila za 2023 naj bi se za leto zamaknila in izplačala šele 2024. “Očitno kmetje brezobrestno podpirajo ministrstvo za kmetijstvo. Prav bi bilo, da se ta plačila izplačajo letos,” je dejal Tomaž Lisec. Razkril je še, da zdajšnja vlada deluje po načelu: “Če država nekaj da, mora tudi vzeti!

Mladi čebelarji
Druga tema pa je bila pomoč pri organizaciji mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. To Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica organizira v začetku julija, pričakujejo več sto ljudi z vsega sveta. Vrednost projekta je 150.000 evrov.

V SDS so si zavzemali, naj pristojno ministrstvo zagotovi finančno in organizacijsko podporo organizaciji tekmovanja mladih čebelarjev. V koaliciji so tudi to zavrnili.

Ne le pri športu, povsod se država prek ministrstev vključuje v evropska in svetovna prvenstva. Pri čebelarstvu, kjer smo Slovenci svetovni prvaki po prepoznavnosti, pa je država dvignila roke in je to zdaj slovenski in mednarodni problem,” je povedal Tomaž Lisec.

Več si oglejte na portalu Moje Posavje

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...