Vlada zapravlja denar za novo stavbo na elitni lokaciji v Bruslju

Datum:

Vlada RS za potrebe slovenskega stalnega predstavništva v Bruslju prodaja stavbo, ki jo je kupila in začela obnavljati prejšnja vlada, ter kupuje kar dvakrat večjo. Vprašanje je, ali si Slovenija v trenutnih ekonomskih razmerah to lahko privošči in zakaj je to sploh potrebno.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje glede nakupa nove nepremičnine.

Poslansko vprašanje Jerajeve objavljamo v celoti:

Pred tremi leti je Slovenija za predsedovanje Svetu EU v Bruslju najela prostore, kjer je diplomatsko predstavništvo. Po izteku najemne pogodbe naj bi se diplomati preselili v novo stavbo, ki jo je v bruseljski evropski četrti pred dvema letoma kupila in začela obnavljati prejšnja vlada. Stavba ima sončno elektrarno, nove pisarne po klasičnem bruseljskem pisarniškem standardu z večjim prostorom v pritličju in teraso za sprejem gostov na strehi. Sedanja vlada kupuje novo stavbo, ministrstvo za zunanje zadeve to utemeljujte s tem, “da je stara naprodaj”. Najemna pogodba za sedanje prostore poteče konec avgusta tega leta, nova stavba pa ne bo pripravljena pred marcem 2024. Cena za 3000 kvadratnih metrov velike prostore na lokaciji v središču Bruslja, kjer je včasih domoval sekretariat Evropskega združenja za prosto trgovino in kjer zdaj raste nova stavba po željah Slovenije, je bila pred krizo 20 milijonov evrov.

Glede na navedeno me zanima naslednje:

  • Iz katerih razlogov Vlada RS prodaja prejšnjo stavbo in kupuje kar dvakrat večjo?
  • Kdo in iz kakšnih razlogov je ocenil, da prejšnja stavba ne zadošča za potrebe slovenskega stalnega predstavništva?
  • Ali si Slovenija v danih ekonomskih razmerah lahko privošči strošek nakupa/izgradnje takšne stavbe na tako elitni in dragi lokaciji?
  • Kakšni so razlogi za nepodaljšanje najemnega razmerja na dosedanji lokaciji?

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...