Poslanec Mahnič vložil predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih

Datum:

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o predlogu zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, ki ga je poslanska skupin SDS vložila v parlamentarni postopek. Po njihovem predlogu bi prazna stanovanja v državni lasti ponuditi mladim družinam po neprofitni ceni. Najemnine bi se po petih letih štele v odkupno ceno stanovanja. S tem bi zmanjšali odvisnost mladih od staršev, hkrati pa bi ustavili izseljevanje v tujino, ki je postalo velik državni problem.

                   

V SDS so drugič v tem mandatu vložili predlog zakona o reševanju stanovanjske problematike mladih, s katerim opozarjajo na žgočo temo v državi, kateri vlada Mira Cerarja po njihovem mnenju ni namenila nobene pozornosti v celotnem mandatu, čeprav koalicijska pogodba omenja tudi stanovanjsko problematiko, je uvodoma dejal Mahnič, ki je dodal, da vlada Mira Cerarja razen neke splošne resolucije o stanovanjski politiki ni sprejela nobenih konkretnih ukrepov za reševanje stanovanjske problematike mladih. “Že leta 2015 smo predlagali zakon, s katerim bi delno rešili ali pa vsaj začeli reševati to problematiko, a smo bili zavrnjeni,” je spomnil poslanec Žan Mahnič in dejal, da so v SDS na podlagi takratnih pripomb koalicijskih poslancev in ministrstva zdaj pripravili zakon, ki vsem omenjenim pripombam sledi oz. jih upošteva.

Prazna državna stanovanja je treba ponuditi mladim, najemnine se bodo štele v odkupno ceno
Slovenija ima v lasti kar nekaj praznih stanovanj. Večji del praznih stanovanj pripada ministrstvu za obrambo in ministrstvu za notranje zadeve, precej državnih stanovanj je tudi v lasti DUTB. V zakonu, ki so ga vložili v SDS, so se dotaknili stanovanj, ki so v neposredni lasti države, prek ministrstev. Njihov predlog predvideva, da se prazna stanovanja, ki so primerna za vselitev ali takojšnje bivanje oz. kjer ni potrebna adaptacija, do 1. junija 2018 prenese na posebni sklad Stanovanjskega sklada RS, nato pa se pripravi razpis, kjer bi se ta stanovanja namenilo mladim in mladim družinam do 35 let starosti. “Vse najemnine, ki bi jih najemniki plačevali, pa bi se po petih letih, v kolikor bi se odločili, da stanovanje postane trajno v njihovi lasti, štele v odkupno ceno,” je še dejal Mahnič. Po njegovih besedah bi se na takšen način spodbudilo reševanje stanovanjske problematike mladih, mladi pa ne bi bili tako zelo odvisni od svojih staršev. Šele v naslednji fazi bi bila na voljo tudi stanovanja DUTB, seveda pod pogojem, da bo zakon sprejet.

Prednost bi imeli mladi z družinami in tisti v slabšem socialnem položaju
Mahnič je pojasnil, da bi tisti mladi do 35. leta starosti, ki bi kandidirali na razpisu Stanovanjskega sklada, najeli prazna državna stanovanja po neprofitnih najemninah, prednost pa bi imeli mladi z otroci, pa tudi tisti, ki so v slabšem socialnem položaju, pri čemer bi Stanovanjski sklad preverjal te varovalke, ki so jih vgradili v zakon. Upamo, da bo zakon sprejet, saj, kot sem dejal, sledi pripombam, ki so jih poslanci izpostavili ob obravnavi podobnega zakona leta 2015,” je ponovil poslanec in dodal, da ga zanima, kakšen bo tokrat izgovor koalicijskih poslancev, če se odločijo, da zakona ne podprejo.

“Je pa treba povedati, da ima država s praznimi stanovanji tudi stroške, ki nanesejo glede na kvadraturo približno 250.000 oz. 260.000 evrov, tako da s tem predlogom zakona razbremenimo tudi državo,” je povedal Žan Mahnič. Poslanec je opozoril, da je SDS v celotnem mandatu predlagala številne ukrepe za reševanje mladinske problematike, žal pa niti eden ni bil sprejet. Vlada Mira Cerarja pa z izjemo zakona enega poslanca koalicije, ki ga je vložil na predlog Študentske organizacije Slovenije, ki je bila avtorica zakona, za mlade ni storila nič.

Neukrepanje vlade povzroča eksodus najmlajše generacije
Poslanec je tudi ocenil, da je politika Slovenske demokratske stranke tista, ki aktivno rešuje področje mladinske problematike in da stranka vodi politiko, ki je mladim prijazna. “Z neukrepanjem na področju mladinske problematike pa  vlada Mira Cerarja povzroča eksodus mladih in vseh tistih, ki niso zadovoljni s stanjem v državi in tako tudi verjetno  niso volivci koalicijskih strank,” je povedal Mahnič in zaključil, da imajo v SDS pozitiven odnos do mladih, kar so že večkrat dokazali in tako bodo delovali tudi naprej.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...