Poslanec svari: “Pripravlja se nekaj, kar bo imelo posledice za vaše denarnice”

Datum:

V Temi dneva je poslanec SDS Franc Rosec pojasnil slabosti predloga zakona o energetski politiki, ki nadaljuje s “klimatsko pravično” politiko vsem inženirskim, pa tudi geopolitičnim pomislekom navkljub. Če bo zakon, ki je bil v javni razpravi do 17. septembra, potrjen tudi v državnem zboru, bo občinam vsiljen nov vrstni red energentov za energetske koncepte. Najprej se bo v obzir vzelo sončno obsevanje, nato odvečno toploto, sledi plin obnovljivega izvora, na koncu pa toplota iz sistema daljinskega ogrevanja.

Ob predlogu zakona je mogoče izpostaviti tri slabosti: inženirske, ekološke in geopolitične. Inženirske, saj zelene tehnologije še niso pripravljene na splošno implementacijo in bo tako energija manj dosegljiva in dražja. Ekološko, saj je doprinos Slovenije in Evropske unije k globalnim emisijam zanemarljiv, in geopolitične, saj se EU in z njo Slovenija z zelenim prehodom izpostavljata geopolitičnim tveganjem.

Poslanec Franc Rosec je v Temi dneva pojasnil tudi, zakaj je SDS zahtevala, da gre zakon o energetiki v javno obravnavo. “Ta zakon je spisan na 169 straneh, in taka obsežna materija si javno zasluži širšo obravnavo in se seznani dovolj podrobno, kaj ta zakon pomeni za njih. Če povem poenostavljeno, ta zakon bo dejansko ljudem pobral denar iz denarnic.”

Zakon je izjemno zahteven in ga ljudje ne razumejo, kljub temu pa vlada zagotavlja, da ne bomo plačevali več elektrike. Ali je to res?

Prejšnji obračun je bil enostavnejši, bila je poceni in visoka tarifa, zdaj se spreminja na zimsko (od novembra do februarja) in letno obdobje, pojasnjuje Rosec. To obdobje pa se razdeli še na pet blokov. Najdražji blok bo pozimi od 7–14 ure in 16–20 ure. “Če boste prišli domov ob 16. uri in prižgali pečico ter dali še kakšnega uporabnika in če imate zagotovljeno priključno moč 8 kilovatov, vi pa boste porabili za en kilovat več za eno uro, vas bo to stalo okoli 8 evrov.” Najcenejši blok pa je planiran na prost dan ali na praznike, ampak še to je ponoči, še dodaja Rosec.

Na ta način se hoče disciplinirati prebivalstvo, da bodo previdni pri uporabi in pri uporabi, ko so viški.

Ali bo tudi na splošno dražja elektrika?
Glede na predikcije, da bo cena električne energije šla navzdol, bo nekaj cenejša, kot je bila prejšnje leto, če gledamo z vidika gospodarstva, pravi Rosec. “Gospodarstvo je namreč v tem letu imelo nekje 290 evrov na megavatno uro. Zdaj se govori o 190 evrih. A lahko opazimo, da so cene dosti višje, kot so cene, s katerim energetska stebra pokrijeta obratovanje.”

Prepoved fosilnih goriv
Energetski zakon predvideva tudi prepoved fosilnih goriv in nekatere druge postavke, zaradi katerih v SDS zahtevajo javno obravnavo. “Ta zakon je bil dan v obravnavo dan pred podnebnim srečanjem v Dubaju. Nekateri so očitno pričakovali, da bodo tam konkretno napisali, da ni več fosilnih goriv od nekega datuma naprej. Bil pa je sklenjen sporazum, da se začne opuščati fosilna goriva, ko imamo nadomestni vir, s katerim energijo iz fosilnih goriv nadomestimo. In to je logično, ne moremo se nečemu odreči, če v ozadju ni nobene rezerve,” pravi Rosec in dodaja, da z zahtevo po splošni obravnavi želijo opozoriti javnost, da se pripravlja nekaj, kar bo imelo posledice na njihove denarnice.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...