Vrhovno sodišče v Michiganu odločilo: Trump lahko kandidira

Datum:

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump bo lahko kandidiral na primarnih predsedniških volitvah v Michiganu, potem ko je vrhovno sodišče v Michiganu zavrnilo pritožbo, ki temelji na “vstajniški klavzuli” ustave, čeprav iz postopkovnih razlogov.

                   

Za razliko od odločitve vrhovnega sodišča v Koloradu je vrhovno sodišče v Michiganu odločilo, da Donald Trump lahko kandidira na volitvah za prihajajoče predizbore v omenjeni zvezni državi. S tem je bila potrjena soglasna sodba prizivnega sodišča v Michiganu, kjer je senat treh sodnikov menil, da argument – da je Trump “vpleten v upor” – ni primeren, kar pomeni, da bi bilo odločanje o tem preuranjeno.

Michigansko vrhovno sodišče se sicer ni poglobilo v vprašanje, ali verjame, da je Trump sodeloval pri uporu, poroča Breitbart. Namesto tega pa je sodišče zavrnilo poskus pritožbe, ki jo je vložila skupina volivcev zaradi Trumpove vloge pri vdoru na Kapitol, iz postopkovnih razlogov.

Skupina volivcev je poskušala diskvalificirati Trumpa na podlagi določbe ameriške ustave, ki ljudem, ki so sodelovali v “vstaji ali uporu”, prepoveduje opravljanje funkcije, če so pred tem prisegli na vernost ZDA. Prejšnji teden je vrhovno sodišče zvezne države Kolorado diskvalificirali Trumpovo kandidaturo v Koloradu s sklicevanjem na omenjeno ustavno določbo.

Odločitev sodišča v Koloradu je bila sprejeta s štirimi glasovi za in tremi proti. A bo kot kaže o zadevi še odločalo ameriško vrhovno sodišče, saj je Trump sporočil, da se bo na sodbo vrhovnega sodišča v Koloradu pritožil. Skupaj z najožjo ekipo je prepričan, da bo vrhovno sodišče ZDA, kjer sicer obstaja konservativna večina, na koncu razsodilo v njegovo korist, poroča Index. Zvezna država Kolorado sicer po navedbah političnih opazovalcev velja za pretežno demokratično, kar pomeni, da ima aktualni predsednik Joe Biden tam veliko možnosti za zmago ne glede na nedavno odločitev sodišča, da se Trumpovo ime ne sme pojaviti na volilnih lističih.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...