Svobodno se poslovite od višjih plač – Koalicijska pogodba nove vlade prinaša razveljavitev davčne reforme

Datum:

“Primite se za denarnice!” je aktualni premier Janez Janša zapisal na Twitterju, ob spremembi, ki jo prinaša nova koalicija. Nova vlada je napovedala spremembe, med drugim pa si za Slovence želi tudi nižje plače, saj kolikor je znano, bodo davčno reformo, ki je pomenila (težko prislužene) višje neto plače, razveljavili. Po nedavnih besedah Goloba namreč ljudje v Sloveniji ne potrebujejo nižjih davkov.

Dohodninska novela za davčno razbremenitev plač je bila po vseh zapletih le sprejeta marca. Z njo bi Slovenci prejemali težko zaslužene neto višje plače, vendar višji zaslužek Slovencev očitno ni v načrtih nove vlade, ki davčno reformo namerava razveljaviti. Novi morebitni mandatar Robert Golob je prepričano že v preteklosti dejal, da Slovenci ne potrebujejo nižjih davkov, kot razlog pa je navedel, da ne ve, kaj bi z več denarja, ki bi ga prinesle nižje obdavčitve, ljudje oziroma sam počel.

Davčna reforma je bila razvojno naravnana, gre Slovenija nazaj?
Dohodninska novela, ki je bila sprejeta marca, je prinašala pozitivne novosti tako za posameznike kot za podjetja. Dvig olajšave je bila le ena pozitiva plat, saj bi postopno zvišanje olajšave do leta 2025 za zavezance pomenilo manjšo odmero dohodnine in s tem višjo neto plačo. Delavec s povprečno plačo bi prihodnje leto dobil 260 evrov več, leta 2023 520 evrov več, leta 2024 780 evrov več in leta 2025 1.000 evrov več letnega neto prejemka. Pričakovati naj bi bilo tudi več zaposlitev mladih in starejših, saj bi delodajalec v primeru zaposlitve osebe, mlajše od 29 let oziroma starejše od 55 let ali z deficitarnim poklicem lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. To bi pomenilo večje povpraševanje delodajalcev po delovni sili, ki je težje zaposljiva, kar bi lahko še dodatno znižalo dolgotrajno brezposelnost.

Golobu je vseeno, koliko denarja imajo v žepu Slovenci, on ima dovolj
Z izvolitvijo Roberta Goloba pa so se razblinili vsi upi, da Slovenija stopa še naprej po razvojno naravnani poti, saj po zadnjih podatkih sodeč nameravajo v koalicijski pogodbi davčno reformo razveljaviti. Spomnimo, da je Golob pred volitvami že jasno izrazil svoje stališče in svoje namene o davčni noveli, ko je dejal, da Slovenci ne potrebujejo nižjih davkov in da on enostavno ne ve, kaj bi počel s tem denarjem, ki bi ga prinesle nižje obdavčitve.

Adijo višjim plačam
Aktualni premier je ob tej novici na Twitterju ljudi že opozoril, “naj se primejo za denarnice“, saj se bodo kmalu lahko poslovili od pričakovane višje plače. Novi sklic državnega zbora bo z današnjo ustanovno sejo pričel delo, 41 poslancev od 90 pa je v novi koaliciji iz Golobove stranke Gibanje Svoboda. Podrobnosti vsebine nove koalicijske pogodbe naj bi Golob razkril v ponedeljek, znano pa je, da dokument med drugim prinaša razveljavitev davčne reforme vlade Janeza Janše. To pomeni, da bo obstajala le že veljavna splošna davčna olajšava, njenega nadaljnjega zviševanja torej pa ne bo in bo ukinjeno do leta 2024, ostale informacije pa so ta trenutek še vedno neznanka.

T.B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...