Finska na grožnje Rusije: “Lahko se pridružite 200.000 Rusom, ki so že na Finskem, zakopani nekaj metrov v zemljo”

Datum:

Potem ko je zaradi ruske invazije v Ukrajini Finska začela resno razmišljati o vstopu v Nato oziroma je tik pred tem, da se v zavezništvo vključi, je Rusija Finsko opozorila, da bo morala sprejeti nedoločene “vojaško-tehnične” korake kot odgovor na odločitev Finske. Očitno pa ruske grožnje niso prestrašile Fincev, ki imajo s sovjetsko vojsko že izkušnjo iz preteklosti, in sicer iz zimske vojne leta 1939.

                   

Rusko zunanje ministrstvo je v četrtek dejalo, da bi pristop Finske k Natu povzročil resno škodo rusko-finskim odnosom, pa tudi stabilnosti in varnosti v severni Evropi, vendar Fincev to ni prestrašilo, saj je Sovjetska zveza v zimski vojni napadla tudi Finsko, ker ni ugodila njihovim zahtevam, pri čemer je v enem od napadov, ki so ga Finci uspešno ubranili, umrlo na tisoče sovjetskih vojakov.

Rusija opozarja Finsko
Po poročanju ABC je Moskva podala izjavo, v kateri je zapisano, da bo “Rusija prisiljena sprejeti povračilne korake vojaško-tehničnih in drugih značilnosti, da bi se zoperstavila nastajajočim grožnjam njeni nacionalni varnosti”. Po mnenju Rusije se mora Finska odločiti o načinih za zagotovitev svoje varnosti, vendar se morajo ob tem Helsinki zavedati svoje odgovornosti in posledic takšne poteze. Rusko ministrstvo je Finski očitalo tudi kršenje preteklih sporazumov z Rusijo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov (foto: družbena omrežja)

“Zgodovina bo določila, zakaj je morala Finska spremeniti svoje ozemlje v obrambno ozemlje  vojaškega spopada z Rusijo, medtem ko je pri tem izgubila neodvisnost pri sprejemanju lastnih odločitev,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov v četrtek in dodal, da odločitev Finske ne bo pripomogla k stabilnosti in varnosti v Evropi, poroča ABC. Vstop Finske v Nato po mnenju Kremlja predstavlja neposredno grožnjo Rusiji.

Finci suvereno odgovarjajo na ruske grožnje
Finski predsednik Sauli Niinisto je zanikal, da Finska želi provocirati Rusijo s svojo odločitvijo in krivdo za to prelaga na Rusijo. Ob svoji odločitvi se Finci sklicujejo na pretekle izkušnje z agresivno silo Sovjetske zveze iz preteklosti, pri čemer mislijo na tako imenovano “Zimsko vojno”. Vojno med Sovjetsko zvezo in Finsko, ki se je začela 30. novembra 1939 z nenapovedanim sovjetskim napadom na finsko ozemlje. “Dobrodošli ste, da se pridružite 200.000 Rusom, ki so že na Finskem, zakopani nekaj metrov v zemljo po vašem zadnjem poskusu leta 1939,” je bil odziv enega od finskih generalov na Putinove grožnje.

Posledično je bila Sovjetska zveza 14. decembra istega leta po napadu izločena iz Društva narodov. Stalinov načrt je bil zavzetje celotne Finske v mesecu dni, toda finski odpor je zdržal nenavadno dolgo, vse do marca 1940, ko je bila podpisana mirovna pogodba v Moskvi. Kljub porazu Finske je bil svet presenečen nad vojaško nesposobnostjo sovjetske vojske, ki so jo imeli za nepremagljivo. To je Hitlerja spodbudilo, da je predčasno napadel Sovjetsko zvezo (SZ), obenem pa je ta vojna SZ rešila pred popolnim porazom v 2. svetovni vojni. Finci so se sodeč po tem leta nazaj znašli v dokaj podobni situaciji kot Ukrajina danes, zato odziv Finske ne preseneča.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...