Posnetki močnega potresa, ki je stresel Japonsko; grozi jim cunami

Datum:

Japonsko je danes stresel močan potres z magnitudo 7,5, zaradi česar so oblasti za zahodno obalo osrednjega otoka Honšu izdale opozorilo pred cunamijem. Epicenter potresa je bil na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, kjer so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so vzdolž zahodne obale najštevilčnejšega in največjega japonskega otoka Honšu izdale opozorilo pred valovi v višini več metrov.

Poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi zaenkrat še ni, odgovorni pa so prebivalce obalnih krajev pozvali, naj si poiščejo višje ležeče zatočišče.

V bližini epicentra je bil prekinjen železniški promet, prav tako so zaprte avtoceste. Okoli 33.500 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Po podatkih japonskega meteorološkega urada je otočje danes skupno streslo 21 potresov z magnitudo nad 4,0.

 

 

 

Japonsko redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa je v državi še vedno živ spomin na potres leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi. Vlada je danes sporočila, da ne beležijo težav pri delovanju nukleark.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...