Potrjenih 8 novih okužb s koronavirusom! Zaradi nespoštovanja preventivnih ukrepov nam grozi drugi val!

Datum:

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci potrdil, da je bilo v Sloveniji v sredo, 17. junija 2020 potrjenih osem novih okužb z wuhanskim koronavirusom. Gantar je opozoril na nevarnost drugega vala, ki bo posledica malomarnosti. Ljudje so namreč hitro pozabili na vse preventivne ukrepe, kot so spoštovanje varnostne razdalje, umivanje rok, nošenje mask in kašljanja v rokave. Do sedaj je bilo potrjenih 1511 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s COVID-19 je umrlo.

Glede števila respiratorjev nikogar nismo zavajali. Številka 168 ventilatorjev za COVID-19 izhaja iz obdobja še prejšnje vlade. Ocena stroke je bila, da bi jih potrebovali okoli 400. Različne številke so bile zaradi različnih načinov poročanja, po tipu, namembnosti, starosti. Danes imamo 680 ventilatorjev, od tega 439 za Covid 19. To je število za katerim lahko stojimo,” je povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Okužbo s COVID-19 so potrdili tudi pri eni zaposleni v UKC Ljubljana. Šlo naj bi za prenos okužbe v prostem času na dogodku, ki se ga je okužena oseba udeležila v eni od tretjih držav. Služba za preprečevanje bolnišničnih okužb je zaradi tega že odredila ustrezne ukrepe. Da nam grozi drugi val okužb je opozorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović.

Image

Notranji minister Aleš Hojs je za četrtek napovedal razpravo vlade o potrebnih spremembah za zajezitev novega vala epidemije. Izpostavil je uvedbo karanteno ali vsaj samoizolacijo za tujce in slovenske državljane, ki prihajajo iz kritičnih območij. Kot taka se te dni omenja Makedonijo, Kosovo, Rusijo in Švedsko.

Nepazljivo in malomarno obnašanje Slovencev!
Potrebno je poudariti, da se je z razglasitvijo konca epidemije v Sloveniji šlo absolutno predaleč. Ljudje se v veliki večini obnašajo kot da virusa ni več. Ni umivanja rok, ni varnostne razdalje, ni nošenja mask v zaprtih prostorih in ni ohranjanja nekih osnovnih preventivnih ukrepov.

Ob tem ne gre pozabiti na več tisoč levičarskih protestnikov, ki so razjahali kolesa in se kot falanga podali pred parlament. To samo po sebi je epidemiološka bomba, ki samo čaka, da eksplodira. Epidemiološko sliko še dodatno ogroža uvoz pripadnikov radikalne Antife iz Nemčije.

“Trenutne razmere so nekakšno resno opozorilo, pred tem, da bi razmere res postale kritične,” je v sredo, 17. junija 2020 za RTV Slovenija povedala dr. Beovićeva. Kot problematično je Beovićeva izpostavila bistveno večje prehajanje mej, in prihodi iz držav kjer je epidemija še vedno v polnem zamahu.

Na ministrstvu za zdravje pripravljeni
Iz ministrstva za zdravje pa poročajo, da so na morebitni 2. val epidemije dobro pripravljeni. “Danes imamo 680 ventilatorjev, od tega 439 za Covid 19. To je število za katerim lahko stojimo,” so sporočili in poudarili, da se stiska v kateri smo se znašli ob začetku prvega vala, ne bo ponovila.

V sredo je bilo v Sloveniji ob opravljenih 952 testih potrjenih osem okužb z novim koronavirusom. V sredo ni umrl noben bolnik s COVID-19, enega so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici se jih za zdaj zdravi šest, eden na intenzivni negi.

 

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...