Kitajski balon naj bi zbral podatke o občutljivih ameriških bazah

Datum:

Kitajski vohunski balon, ki so ga ameriške oblasti nedavno sestrelile ob obali ZDA, je uspel zbrati obveščevalne podatke o več občutljivih ameriških vojaških objektih. 

                   

Kitajski vohunski balon, ki je bil nedavno sestreljen ob ameriški obali, je zbral obveščevalne podatke, ki se nanašajo na občutljive ameriške vojaške objekte, kljub prizadevanjem administracije predsednika Joeja Bidna, da bi to preprečila, sta informacijo za NBC potrdila dva visoka uradnika ZDA in nekdanji visoki uradnik, poroča Index.

Balon pod kitajskim nadzorom naj bi večkrat preletel ameriške vojaške objekte in v realnem času zbrane informacije posredoval Pekingu. Šlo naj bi predvsem za elektronske signale, ki jih zaznavajo nekateri oborožitveni sistemi oziroma za komunikacijo iz vojaških baz, ne pa tudi za fotografije.

Če ne bi prišlo do uničenja balona, bi kitajskim oblastem uspelo zbrati še mnogo večjo količino tovrstnih podatkov. Spomnimo: ameriška vojska je nedavno sestrelila kitajski vohunski balon, ki je prepotoval na tisoče kilometrov po ZDA, potem ko ga predsednik Biden ni hotel sestreliti nad kopnim. Pritisk opozicije je zaradi tega postal vse hujši. Balon je bil končno sestreljen nad Atlantikom.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...