Povečan pritisk na vseh migracijskih poteh v Evropo

Datum:

Glavni svetovalec madžarskega premierja za nacionalno varnost je v nedavnem pogovoru za Radio Kossuth povedal, da dokler Evropa ne zapre zunanjih mej, bodo vedno obstajali ljudje, ki jih bodo skušali prečkati nezakonito. Pri tem je posvaril pred naraščajočimi pritiski na migrantskih poteh v Evropo.

Po trditvah Györgyja Bakondija, glavnega svetovalca za nacionalno varnost madžarskega premierja Viktorja Orbána, migranti trenutno izrabljajo razmere, ki vladajo med Španijo in Marokom, za nelegalen vstop v Španijo. Stanje je podobno tudi na sredozemski migrantski poti v Italijo.

Bakondi je povedal, da je Svet Evrope sprožil pogajanja o migrantski situaciji ravno v času, ko v Evropski uniji tečejo pogovori o novi migrantski strategiji. Na migrantsko pot iz Turčije močno vpliva tudi odnos med Grčijo in Turčijo, ki je zadnje čase precej napet. Posledično je naval migrantov v Evropo večji.

Letos prijeli že 38 tisoč nelegalnih migrantov
Madžarski organi pregona so samo letos prijeli 38 tisoč nelegalnih migrantov. Za primerjavo, v enakem časovnem okviru so po poročanju Remix Newsa madžarske oblasti prijele okoli deset tisoč nelegalnih migrantov. Vseeno po Bakondijevih besedah ostaja stališče Madžarske nespremenjeno.

“Ne želimo živeti s tistimi, ki jih organizirano pošiljajo Evropski uniji, da jih preživlja. Verjamemo, da tisti, ki vstopijo v Madžarsko, ne morejo biti posamezniki, ki nezakonito prečkajo mejo, ne morejo biti ljudje, ki jih prevaža organiziran kriminal,” je povedal Bakondi in dodal, da je država odprta za tiste, ki so jim uradne oblasti izdale dovoljenje za bivanje v državi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...