Danska bo azilne centre vzpostavljala zunaj Evrope: Tam bodo prosilci čakali na odobritev azila

Datum:

V danskem parlamentu je bil danes potrjen zakon, ki Danski omogoča vzpostavljanje centrov za azilante zunaj Evrope. Tam bi bili prosilci za azil nastanjeni v času, ko se bo obravnavalo njihovo prošnjo. V teh državah bi migranti tudi ostali, v primeru odobritve njihove prošnje. Združeni narodi in EU vihajo nos nad takšno zakonodajo. 

Nov zakon je bil podan s strani danskih socialdemokratov oziroma predsednice vlade Mette Frederiksen. Sprejet je bil na podlagi 70 glasov poslancev, medtem ko ga je 24 poslancev zavrnilo. Med tistimi, ki so zanj glasovali so bili tudi liberalci iz vrst stranke Venstre. Nov zakon določa, da bodo morali potencialni azilanti svojo prošnjo osebno vložiti na danski meji, zatem pa bodo prepeljani v eno izmed držav, ki se nahaja izven Evrope ter tam nameščeni v azilnem centru, poroča STA.

Tam naj bi počakali vse do odobritve oziroma zavrnitve njihove prošnje, ki jo bo obravnavala država gostiteljica, kjer bodo nastanjeni. V primeru odobritve prošnje, bodo seveda pridobili pravico do življenja v državi gostiteljici, ne pa na Danskem. V primeru zavrnitve pa bo morala oseba oditi iz države gostiteljice. Glede sodelovanja pa Danska še ni dogovorjena z nobeno izmed držav, se pa v zvezi s tem pogovarja s petimi do desetimi državami. Med možnimi se omenja Egipt, Etiopijo in Tunizijo.

Ilegalci. (Foto: epa)

Z Ruando pa je danska oblast že podpisala memorandum glede sodelovanja na področju azila in migracij. V ZN so se ob nov danski zakon že obregnili ter ga ožigosali za nasprotnega z mednarodnimi načeli na področju sodelovanja glede migracij. Pri ZN jih je namreč strah, da bi se podobnih potez lotile tudi druge evropske države. Podobne pomisleke pa je izrazila tudi EU, ker naj bi takšen zakon “spodkopal temelje mednarodnega sistema zaščite migrantov”.

Fajonova bi se lahko zgledovala po svoji danski tovarišici – socialdemokratki Frederiksenovi 

Nedavno smo sicer že poročali, da bi se prvakinja Socialnih demokratov Tanja Fajon lahko zgledovala po svoji ideološki kolegici – danski socialdemokratski premierki Frederiksenovi. Na Danskem so namreč prepričani, da so dolžni nuditi ljudem zaščito zgolj toliko časa, kolikor jo zares potrebujejo in da je sedaj čas, da se migranti vrnejo domov. Danska je sicer prva evropska država, ki je Sirijo razglasila za varno, zato je pred meseci izrazila namero vračanja sirskih prebežnikov v njihovo domovino.

Domen Mezeg

 

 

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...