Poveljnik ameriških sil v Evropi o vojaški vaji Defender Europe: Ko pogledamo to vajo lahko rečem, da je Slovenja močna!

Datum:

Vojaška vaja Defender Europe 2021 je včeraj potekala na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku. Ob premierju Janezu Janši in ministru za obrambo Mateju Toninu si jo je ogledal tudi poveljnik ameriških sil v Evropi general Tod D. Wolters, vodja vaj v Sloveniji pa je poveljnik slovenskih sil Slovenske vojske, generalmajor Miha Škerbinc.

                   

“Prikazana je bila izjemno kompleksna vaja, ki se morda na prvi pogled zdi enostavna, ampak glede na število elementov, ki so sodelovali, je bila vaja kompleksna, da je vse delovalo usklajeno, tako kot more. S tem je tudi slovenska vojska pokazala visoko stopnjo pripravljenosti in vsi ki so spremljali vajo, tudi generalski zbor, je vajo ocenil kot odlično izvedeno, izredno dobro. Veseli me, da se kaže, kako dobro je usposobljena in pripravljena Slovenska vojska”, je vojaško vajo komentiral minister Matej Tonin.

Na vajah v Sloveniji sodeluje okrog 2 tisoč pripadnikov Slovenske vojske, dodatnih 250 se jih uri izven domovine. V Sloveniji je sicer prisotnih tudi okrog 600 pripadnikov zavezniških in partnerskih vojsk. Med 17. in 22. majem v Sloveniji poteka niz vaj Defender Europe 2021, ki so jih poimenovali Zvezdni vitez, Jadranski udar in Takojšen odgovor, pripadniki SV pa sodelujejo tudi na vajah na Madžarskem, Češkem in v Nemčiji.

Foto: STA

Minister Tonin je napovedal tudi preporod Slovenske vojske tako v opremi kot v pripravljenosti. “Smo na začetku procesa modernizacije, za katero so ključni kadri in finance. Stabilen vir financiranja je zagotovljen. Še enkrat pa vse mlade toplo vabim, da se v letošnjem letu pridružijo vrstam slovenske vojske,” je pozval. Spomnil je tudi na konec dolgoletne misije Nata v Afganistanu. Zahvalil se je vsem pripadnikom in pripadnicam. “Zato bi ta trenutek izkoristil tudi za to, da se 1400 vojakom in vojakinjam, ki so v teh dolgih 17 letih sodelovali v misiji v Afganistanu zahvalil za njihovo služenje predvsem pa za njihov prispevek h boljšemu Afganistanu. Slovenska vojska je naredila 60 različnih projektov, ki jih je financirala Slovenija. Ti projekti so se dotikali Afganistanskega šolstva, zdravstva in opravnomočenje žensk. Ni bilo zaman.”

Poveljnik ameriških sil v Evropi je pohvalil izjemno zagnanost Slovenije
Poveljnik ameriških sil v Evropi, general Tod. D. Wolters je dejal, da je z vajo Slovenija pokazala, da je voljna prevzemati vodilne vloge v zavezništvu in enakopravno prispevati h kolektivni varnosti. “V imenu zveze Nato bi se vam rad zahvalil, da ste pripravljeni biri tako velik del rešitve. Niste namreč izvedli le ene velike vaje, pač pa kar dve. Zvezdni bojevnik in Takojšen odgovor. Kot vedo vojaški vodke in vojska sama je to težka in zahtevna naloga.”

Poveljnik ameriških sil v Evropi general Tod D. Wolters.(foto: STA)

Vaja Defender Europe je priprava na morebitno agresijo
Namen vojaške vaje Defener Europe 2021 je pripraviti vojaške sile na morebitno agresijo. Vaja bo potekala več tednov v več Evropskih državah. “Kot je znano mnogim bo vaja trajala več tednov. Njen edini namen je izboljšati pripravljenost naših oboroženih sil, da bodo lahko odvračale sovražnika in obranile svojo zemljo” je še dejal Wolters. Slovenija ostaja, po besedah Woltersa, faktor stabilnosti v regiji. “Naj se ob koncu zahvali vašemu velikemu narodu. Vse od leta 2004 je Slovenija izvidnik varnosti in ustvarjalec miru. In ko pogledamo to vajo in ko pogledamo varnost, ki jo uživa ta narod, ta regija, Evropa, lahko rečemo, da je Slovenja močna.”

Minister Tonin je dejal, da “zveza Nato ceni našo predano zavezništvu, kljub temu, da smo večinoma zaostajali za zastavljenimi cilji. Sedaj je možnost, da to popravimo in našo vojsko opremimo in izurimo”.

Foto: STA

Medije je nagovoril tudi poveljujoč na vaji generalmajor Miha Škerbinc, ki vidi v tovrstnih vajah možnost, da se zavezništva še bolj povežejo in izurijo, da bodo lahko odvrnili vsak morebitni napad. “Enotnost, solidarnost in kohezija v zavezništvu so ključna na političnem področju, na vojaškem področju pa so to sodelovanje, povezovanje, integracija in predvsem trdo usposabljanje in skupne vaje. “To so osnovni pogoji za to, da bomo, če bo potrebno, prevladali na bojišču in zagotovili zmago,” je poudaril.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...