Začasno premirje med Izraelom in palestinskimi teroristi

Datum:

Potem, ko so na začetku maja ponovno eskalirali spopadi med pripadniki terorističnih organizacij Hamas in Palestinski islamski džihad, ki sta ozemlje Izraela raketirali z balističnimi izstrelki in izraelsko vojsko, je bilo na pobudo Egipta med sprtima stranema v Izraelu doseženo začasno premirje.

Do eskalacije oboroženega spopada med IDF in islamskimi teroristi v Gazi je prišlo 10. maja 2021, ko so pripadniki Hamasa in Palestinskega islamističnega džihada iz območja Gaze na Izrael izstrelili kar 4.300 raket. Večino izstrelkov je prestregel izraelski raketni ščit, a Izrael je vrnil udarec.

“Tako Izraelci, kot tudi Palestinci, si zaslužijo varno in mirno življenje ter uživati svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja administracija bo za dosego tega cilja še naprej nadaljevala s tiho in vztrajno diplomacijo, sam pa menim, da imamo enkratno priložnost za napredek,” se je ob novici o doseženem začasnem premirju na pobudo Egipta med Izraelom in pripadniki terorističnih organizacij oglasil ameriški predsednik Joe Biden.

OZN za oživitev mirovnega procesa
Ne glede na to, da so pogajanja o premirju potekala pod posredništvom Egipta, pa si pri OZN vseeno lastijo vse zasluge. “Novica o prepotrebnem premirju v Gazi je pomirjujoča. To je bila ena od glavnih zahtev naših članic, ki smo jih slišali v debati. To kaže, da pride do rezultatov, ko krmilo prevzame Generalna skupščina, članice pa stopijo skupaj,” se je bahal predsednik Generalne skupščine OZN Volkan Bozkir.

Premirje med že več desetletij sprtima stranema je nastopilo pozno zvečer v četrtek, 20. maja 2021, generalni sekretar OZN Antonio Guterres pa je napovedal, da bodo v kratkem “izoblikovali čvrst program humanitarne pomoči za Gazo.” Pri tem je Gutteres izpostavil oživitev mirovnega procesa in se zavzel za rešitev dveh držav. Problem takšnega predloga je, da ga palestinska stran že desetletja kategorično zavrača.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...