Povežimo Slovenijo: Slovenija mora zadihati usklajeno z levim in desnim pljučnim krilom

Datum:

Včerajšnje srečanje gibanja Povežimo Slovenijo, ki je nastalo s ciljem povezovanja različnosti in najboljšega, je potekalo v knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu. Graditev dinamične in povezane družbe je temelj poslanstva gibanja Povežimo Slovenijo. “Lista Povežimo Slovenijo bo tista, ki bo odločala, kakšna bo prihodnja vlada. Želimo si, da Slovenija zadiha z levim in desnim pljučnim krilom. Povezujemo leve in desne, konzervativce in liberalce, cepljene in necepljene, partizane in domobrance. Ravno zato verjamemo, da nam bo uspelo,” je prepričljivo dejal predsednik SLS Marjan Podobnik in izrazil tudi zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini. “Ta vojna se mora čim prej končati. Vsako izgubljeno življenje je tragično in nepotrebno, žrtve pa so ljudje, ki niso nič krivi”.

Srečanja se je udeležil tudi evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič, ki je v nagovoru dejal: “Življenje na podeželju je privilegij, je pa za to treba marsikaj storiti. Pri razvoju, če ga ne vodiš, je centralizacija normalen proces, naš cilj pa je usmerjen v decentralizacijo. Okolja, ki to potrebujejo, morajo biti deležna posebne podpore. Treba je zaupati občinam in župani morajo dobiti priložnost, da so lahko tudi poslanci. To bi bila nova kakovost, s katero bi politične odločitve veliko lažje znova približali ljudem. Verjamem, da smo na pravi poti in je gibanje Povežimo Slovenijo tisto, kar ljudje potrebujejo; da se presega radikalno delitev na levo in desno ter postavlja stabilno sredino, kjer se bo dalo sodelovati in skupaj delati.”

 

“V današnji razpravi smo se vsebinsko dotaknili problemov naših krajev, kar me izredno veseli,” je bil navdušen župan občine Tolmin Uroš Brežan in v svojem nagovoru dodal: “Sir in skuta sta naša aduta, kot pravimo hribovci, in imamo še veliko drugih adutov.”

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki je tudi skupni kandidat gibanja Povežimo Slovenijo za tolminski okraj, ki vključuje občine Tolmin, Kobarid in Bovec. “Naše okolje je demografsko ogroženo. Če ljudje iz okolja odhajajo, to ni dobro. Vsi župani iz tega okolja moramo stopiti skupaj,” je poudaril in dodal, da Povežimo Slovenijo podpira prav zato, ker opaža, da se je politika začela preveč razdvajati. “Narava ima zakonitosti, ki se jih moramo tudi mi držati, in te se ne delijo na leve in desne, temveč na dobre in slabe, zato je ime Povežimo Slovenijo izraz, ki sem ga začutil.”

Foto: družbena omrežja

“V Evropi imamo zgled v socialdemokraciji, v naši Sloveniji pa ta manjka, takšna, ki ni vezana na Marxov socializem, temveč na druge vzore, kot je npr. Janez Evangelist Krek,” je dejal predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna.

Podpredsednik Zelenih Slovenije Zvone Lah je izpostavil, da Zeleni Slovenije ne želijo biti zaviralci razvoja, želijo pa pri tem paziti na okolje v Sloveniji. “Naša dežela ima veliko priložnosti za razvoj, pri čemer mora izkoristiti svojo geostrateško lego. Pri razvoju sociale pa se je treba zavedati, da jo lahko dosežemo le z razvitim gospodarstvom. Koordinatorka gibanja dr. Nada Pavšer je izpostavila svoje izkušnje, ko je dolga leta gradila slovensko mrežo Ekošol, s katerim se je na področju vzgoje in izobraževanja postavilo temelje glede krepitve zavedanja o pomenu varovanja okolja. Podobno kot je vzpostavljala mrežo Ekošol, pristopa tudi pri koordinaciji gibanja Povežimo Slovenijo.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je izrazil prepričanje, da bo skupna lista Povežimo Slovenijo dosegla velik uspeh, povezala ljudi različnih pogledov v prizadevanjih za skupno dobro Slovenije in vseh njenih ljudi. Uradni govorec gibanja Marko Balažic je srečanje zaokrožil z besedami: V negotovih časih, ki smo jim priča v Evropi, je ideja povezovanja še toliko bolj plemenita in edini garant, da se stvari premikajo v pravo smer. Naprej. Sporočajo, da ste vabljeni na naslednje srečanje gibanja Povežimo Slovenijo, ki bo v ponedeljek, 28. februarja, ob 19. uri v Dornavi pri Ptuju.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Varnostni strokovnjak opozoril profesorja FDV, da trosi neresnice o Gazi

"Nekaj pomislekov ob Prebiličevim politiziranju. Genocid – primerjati Srebrenico...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...