Vrnitev konzularnega naziva članov Ruske federacije bi morala biti samoumevna: Jankovič je poziv zavrnil

Datum:

Zunanji minister Anže Logar je v luči dogajanja v Ukrajini že pozval prejemnike odlikovanja za častnega konzula Ruske federacije v Sloveniji, ki so jo prejeli Zoran Janković, Anja Kopač Mrak, Saša Geržina, Jože Colarič, Janez Škrabec in preminuli Miloš Kovačič. “Pozivam vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, da vrnejo konzularni naziv. Odločitev mora biti samoumevna,” je dejal zunanji minister Anže Logar. Poziv Logarja je že upoštevala Kopač Mrakova, Janković pa je dejal, da odlikovanja ne bo vrnil. 

                   

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napadel Ukrajino, ruska vojska je že tik pred glavnim mestom Kijev, kjer potekajo boji. Slovensko zunanje ministrstvo je že sporočilo, da so slovenski diplomati, ki so bili v Ukrajini, že na ozemlju Evropske unije. Rusi pa so medtem že zavzeli ukrajinsko mesto Melitopol. Melitopol je srednje veliko mesto v bližini ključnega ukrajinskega pristanišča Mariupol.

Zaradi stopnjevanja ruske agresije nad Ukrajino je zunanji minister Anže Logar že pozval prejemnike odlikovanj za častnega konzula Ruske federacije, da jih vrnejo. “Pozivam vseh pet častnih konzulov Ruske federacije v Sloveniji, da vrnejo konzularni naziv. Odločitev mora biti samoumevna,” je dejal zunanji minister Anže Logar.

Ruski predsednik Vladimir Putin je leta 2017 Zorana Jankovića in Anjo Kopač Mrak odlikoval z redom prijateljstva, še prej pa so odlikovanje prejeli prvi slovenski veleposlanik v Moskvi in predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina, vodji podjetij Krka in Riko Jože Colarič in Janez Škrabec in nekdanji direktor Krke Miloš Kovačič, ki je leta 2016 preminil.

Kopač Mrakova je v znak protesta ruski agresiji nad Ukrajino svoje odlikovanje že vrnila, saj se zavzema za mir. “Po včerajšnjem začetku ruske invazije nad Ukrajino sem se odločila, da to priznanje vrnem. To je moj osebni protest nad dejanjem agresije in grobo kršitvijo mednarodnega prava, nasiljem in grozo, ki bo s tem povzročeno milijonom ljudem,” je zapisala in dodala, da verjame v mir, sodelovanje in sožitje. Kopač Mrakova tudi meni, da so bile z dejanji agresije poteptane te vrednote. “Na to priznanje sem bila zelo ponosna. Sedaj z enakim ponosom to odlikovanje vračam,” je še dodala.

Janković je javnosti dejal, da ruskega odlikovanja ne bo vrnil. (Vir: Facebook)

Po poročanju N1 je Geržina v telefonskem pogovoru prosil, da počakajo na ponedeljek, ko bo društvo podalo izjavo. Na odziv Colariča in Škrabca pa še čakamo. Medtem ljubljanski župan Janković ostro obsoja vsako nasilje, saj meni, da je vsaka vojna grozna in nesprejemljiva. “Ker najvišjo ceno v oboroženih spopadih plačajo nedolžni civilisti, morajo politiki NUJNO stopiti skupaj, zaustaviti nasilje in rešiti spor po mirni poti,” je dejal.

Janković ne namerava vrniti odlikovanja
V nasprotju s Kopač Mrakovo slednji želi ostati v dobrih odnosih z Moskvo, zato tudi odlikovanja ne namerava vrniti. “Ljubljana ostaja pobrateno mesto z Moskvo in še naprej si želimo dobrega, prijateljskega sodelovanja med prestolnicama, med ruskim in slovenskim narodom. Župan je v znak krepitve slovensko-ruskih odnosov od predsednika Putina dobil priznanje, ki bo ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu,” so pojasnili.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...