Pozabite na ceste, Korošci in Belokranjci, prihaja zeleni prehod – dobili boste kolo, pa se boste lahko vozili do Ljubljane!

Datum:

“Svoje žepe si bodo napolnili z denarjem, v Slovenijo pa prihaja revščina. Vse, kar je bilo doslej narejeno, vse bodo uničili do novega leta”, je dejal voditelj Boris Tomašič v tokratni oddaji Kdo vam laže napovedal žalostno prihodnost Slovenije pod novo vlado. V tokratni oddaji je predstavil več razlogov, s katerimi je pojasnil svojega razmišljanja, in vsak od njih je zaskrbljujoč.

Boris Tomašič je komentiral aktualne izjave in zapise bodoče koalicije, ki kažejo na to, da v Slovenijo prihaja vse prej kot blaginja in da vse to, česar smo se navadili v dveh letih pod aktualno vlado, izginja. Seveda tudi uspehi Slovenije, da ne govorimo o izjemni gospodarski rasti: “Svoje žepe si bodo napolnili z denarjem, v Slovenijo pa prihaja revščina,” je prepričan.

Evropska sredstva bodo porabili za “prehod na zeleno” ali mlatenje prazne slame
Potem ko sta stranki SDS in NSi po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili več predlogov zakonov, je nova koalicija to takoj označila za “nagajanje”, češ da gre za otročje početje in zlorabo sicer povsem legitimnega parlamentarnega postopka. Po mnenju levih medijev je s tem opozicija skušala otežiti proces novi koaliciji, s čimer se voditelj oddaje ne strinja: “Politika je resna stvar, zmagali ste na volitvah, ampak to ne pomeni, da lahko delate, kar hočete, imate večino, vendar je treba spoštovati proceduro, to ni enopartijski sistem,” je dejal Tomašič in pristavil, da je namen opozicije ustaviti rušenje nove koalicije, s čimer so se v preteklosti že izkazali. Namreč “gospodarska rast je bila v prvem četrtletju v Sloveniji skoraj 10-odstotna, napovedujejo pa znaten padec, kar bo zagotovo posledica ukinitve zakona o dohodnini, nižanja plač, obdavčitve premoženja in kapitala, normalno, da je to slabo za poslovno okolje”, je prepričan Tomašič. Zakon o RTV Slovenija pa je nova koalicija že vložila, namen pa je popoln prevzem vodstva, kar kaže na vse prej kot “depolitizacijo“, o kateri stalno govorijo.

“Trenutna vlada je finance krepko namenila investicijam, infrastrukturi, tretji razvojni osi, v zdravstvo, v domove za starejše in študente, zdaj tega ne bo več, zdaj bomo financirali zeleni prehod, če sploh kdo ve, kaj to pomeni. Sploh pa ne potrebujemo digitalizacije, ki jo je aktualna vlada že uvedla, ampak potrebujemo debirokratizacijo, ki jo bo bodoča vlada ukinila,” je Tomašič komentiral načrte nove vlade, ki je zatrdila, da bodo evropski denar namenili financiranju “zelenega prehoda in digitalizaciji”. “Pozabite na ceste, Korošci in Belokranjci, prihaja zeleni prehod, dobili boste kolo, pa se boste lahko vozili do Ljubljane,” je dejal voditelj.

Plesati bodo morali, kot bo Golob rekel
Robert Golob
bo do svojih koalicijskih partnerjev lahko zahteval, da morajo pri svojem delu upoštevati odločitve, stališča, predloge in priporočila predsednika vlade, pri čemer ne smejo v javnost podajati izjav, ki niso skladne z izjavami predsednika vlade in drugih članov, kar pomeni, da “ne smejo imeti svojega mnenja”. V koalicijski pogodbi naj bi bilo zapisano, da lahko predsednik vlade zavrne usklajevanje zadev s partnerji, če ima za to utemeljen razlog. Utemeljen razlog pa je lahko praktično kar koli glede na to, da ni definiran, “celo za parkiranje”, meni Tomašič.

Ko je bila Andreja Katič ministrica za obrambo, je začela postopek nabave oklepnikov, ker naj bi bili nujno potrebni, Matej Tonin je nabavo izpeljal vse do podpisa. Socialni demokrati pa zdaj zaradi spremenjenih okoliščin ne podpirajo tega nakupa. “Katere so te spremenjene okoliščine razen tega, da je možnost vojaškega konflikta večja?” je komentiral Tomašič gnev Fajonove zaradi nakupa oklepnikov, ki ga je izlila na Tonina. Ob vsem tem je komentiral tudi izjavo nekdanje obrambne ministrice Ljubice Jelušič, ki je Marjana Šarca označila kot neprimernega za pozicijo obrambnega ministra: “Celo ena od njihovih je to dejala, vendar njih to ne zanima, zanima jih samo to, da so oni pri koritu.”

Svojih ne bodo potunkali, zagotovo
“Svobodo prav malo briga za strokovnjake, saj nekih visokih kriterijev ne morejo imeti, če je Luka Mesec minister in Šarec obrambni minister,”
je voditelj komentiral razrešitev določenih veleposlanikov, češ da so politično imenovani kadri, čeprav so ti isti šli skozi celoten proces usposabljanja za to pozicijo in so iz ministrstva za zunanje zadeve. Tukaj se izkaže ta “strokovnost” na primeru Luke Mesca, ko govori o korupciji, medtem ko trdi, da nekateri kupujejo stanovanja pod tržno ceno. To je ironično, saj ima v koaliciji Bojana Kumra, ki je specialist za fiktivne pogodbe, ali pa je morda mislil na Aleksandra Čeferina, ki ima prav tako stanovanje v prestižni rezidenci Luwigana. In tudi ta naj ne bi bil kupljen po tržni ceni, “torej bo Mesec v red spravil Kumra in Čeferina? Seveda bo delal pri svojih red, me prav zanima!”

Kaj pomeni regulacija hrane, bomo videli. To pomeni, da nam bo kar Golob predpisal, kdaj bomo lahko jedli meso in kdaj ne, kot je že napovedal. Zaskrbljujoče pa je to, da o najpomembnejšem, torej o vsebini nove koalicijske pogodbe, ne ve prav dosti Luka Mesec, koordinator Levice, ki je v oddaji Tarča kar jecljal. “Tole bo sedelo v vladi?” je sklenil Tomašič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...