Pozor! Če jemljete ta zdravila, vas lahko ubije tudi grenivka

Datum:

Vsako zdravilo je potrebno jemati pod skrbnim nadzorom zdravnika, v količinah in presledkih, ki so določeni. Predvsem je potrebno biti pazljiv, kadar jemljemo več različnih, saj lahko pride do učinka med sestavinami. Obstajajo pa zdravila, ki reagirajo tudi z določeno vrsto hrane, nevarni znajo biti predvsem citrusi.

                   

Citrusi, predvsem grenivke, sodijo med bolj zdrava in priporočljiva živila. Vsebujejo veliko vitamina C in služijo kot poživljajoči in razkužilni sadeži za naše telo. Na prvi pogled torej pripomorejo k našemu zdravju. A v kombinaciji z določenimi zdravili dobimo ravno nasproten učinek, saj spremenijo način, kako zdravila delujejo.

Sveže grenivke in stisnjen sok vplivajo na posamezne procese delovanja posameznega zdravila. “Sok grenivke močno poveča absorbcijo zdravil v krvi obtok, kar je lahko izredno nevarno,” pojasnjuje Shiew Mei Huang, direktorica centra za klinično farmakologijo v Združenih državah Amerike. Ko je v krvnem obtoku večja koncentracija zdravila, kot je predvideno, dobimo pretirane in zato izjemno škodljive učinke, še dodaja.

SEZNAM KRITIČNIH ZDRAVIL (seznam je informativen, o podrobnostih posameznih zdravil in učinkov se obvezno posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom; sok grenivke ne vpliva na učinkovanje vseh zdravil v določeni kategoriji):
  • nekatera zdravila za zniževanje holesterola (na primer: Zocor, Lipitor, Pravachol …)
  • nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka (na primer: Nifediac, Afeditab …)
  • določena zdravila ob transplatacijah – proti zavrnitvi (na primer: Sandimmune, Neoral …)
  • zdravila proti anksioznosti (na primer: BuSpar)
  • določena zdravila za aritmijo srca (na primer: Cordarone, Nexterone)
  • nekateri antihistamini (na primer: Allegra).
Foto: iStock
Foto: iStock

Ogrožena so predvsem jetra, mišice in ledvice 
V različnih študijah ameriške javne agencije za hrano in zdravila ugotavljajo, kako kritične so lahko posledice, če posameznik uživa citruse, predvsem grenivke, ob tem ko jemlje določena zdravila. Na primer, če nekdo konstantno pije večje količine grenivkinega soka pred ali po zaužitju določenih zdravil za zniževanje holesterola, v njegovem telesu ostane preveč zdravila. To lahko vodi do okvar jeter, propad mišic in v končni fazi do odpovedi ledvic.

 Veliko zdravil za svoj razkroj v telesu in za pravilno delovanje potrebuje vitalni encim, imenovan CYP3A4. Z njegovo pomočjo se zdravila pravilno razgradijo, učinkovine v njih pa opravijo svoje delo. Problem nastane, ko sok grenivke blokira dobro izločanje tega encima, ki zato zdravil ne razgradi, ampak ta ostanejo v krvnem obtoku v prevelikih količinah in predolgo.

Diete z grenivkami – dejstvo ali mit?
Novejše študije zdrave prehrane ugotavljajo, da je pripisana izredna zdravilnost grenivk bolj mit kot znanstveno dokazano dejstvo. Gotovo ima nekaj blagodejnih učinkov na telo, a “dieta z grenivkami” in podobni nasveti so prej plod propagande in reklam kot pa rezultatov resnejših raziskav. Gotovo imajo nekaj pozitivnih učinkov in so vsekakor bolj zdrave kot sladki in gazirani sokovi, a revolucije v našem zdravju gotovo na bodo naredile.

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...