Udba je zločinska organizacija in predstavlja nasprotje temeljnih vrednot demokratične Slovenije

Datum:

Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Slovenije. Kakorkoli, to pa ni zmotilo aktualne oblasti, da ne bi nekdanjega direktorju Službe državne varnosti Janeza Zemljariča, ki je veljal za enega najbolj vplivnih stricev iz ozadja, pokopali z vojaškimi častmi. Vse to se je zgodilo, čeprav je Ustavno sodišče RS Udbo razglasilo za zločinsko organizacijo.

“Golobova vlada je s počastitvijo zadnjega predsednika izvršnega sveta komunističnega režima in šefa Udbe izničila tranzicijo Slovenije 1990–91 ob osvoboditvi Srednje Evrope izpod ruske oziroma srbske okupacije. Vrnitev komunizma. Prekršila simbolno podlago za uvrstitev Slovenije v Evropsko unijo,” je v zvezi z odločitvijo vlade izpostavil pravnik in raziskovalec vojnih in političnih zločinov Marko Štrovs.

Ni pa samo Ustavno sodišče RS tisto, ki je delovanje Udbe prepoznalo kot zločinsko, ampak tudi vrhovno sodišče. Sodbo, ki je redka svetla točka slovenskega pravosodja, skuša vlada zanikati z državnim pogrebom Janeza Zemljariča. Marjan Šiftar je bil namreč tisti, ki je skupaj z drugimi pobudniki, članicami in člani Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije v obdobju med leti 1980 in 1984 uspel s predlogom, da se za Zemljariča, ki je umrl v petek, 30. 12. lani, organizira pogreb z vojaškimi častmi. Kot da se ne bi Zemljariču v zadnjem desetletju očitalo njegove vloge pri udbovskih umorih.

Foto: STA

Za komentar glede odločitve vlade smo povprašali Štrovsa, ki nam je povedal, da je pri ustavnem sodišču nerodno, da je kot reka. Vsak trenutek je namreč druga voda notri. “Ustavno sodišče je takrat še bilo v tem toku srednjeevropske tranzicije. To, kar je sedaj, je čista vrnitev v stanje pred letom 1991. Hudo je pri nas to, da je uspel Kučanov princip – da ni pomembno, kaj piše v zakonih, ampak kdo jih izvaja. Primarna funkcija partije ali globoke države, kot se ji sedaj reče, je kadrovska politika,” je izpostavil in dodal, da je kadrovska politika tista, ki je sedaj zavrtela ta krog od leta 1991, ko smo mislil, da smo se rešili komunizma. Celotni krog 360 stopinj in so prišli nazaj na tisto točko, da ista klika, ki je zastavila takrat oblast, vlada še naprej.

Ta prenos oblasti jim je po besedah Štrovsa v celoti uspel. Razlika je namreč samo v tem, da prej so imeli samo politično oblast, sedaj pa so si še premoženje nekdanje države prilastili. “Oligarhe varujejo vse tri veje oblasti: pravosodje (od občinskih, okrajnih sodišč do ustavnega sodišča) do vlade z državno upravo in mediji. Samo parlament ima še pozicijo, ki pa je sistematično ignorirana ali osmešena. Zakone tako spreminjajo po mili volji. Po boljševiško je namreč važno, kdo je na oblasti, ali se zakona ne izvaja, če pa je nuja, se spremeni,” je pojasnil.

Foto: STA
Foto: STA

Po besedah Štrovsa lahko upamo, da bo večina ljudi sprevidela, da so ga lani na volitvah temeljito polomili, ker niso šli na volišča in s tem dopustili, da so oni, ki so jih mobilizirali, dejansko prevladali. “Mogoče bi tudi kaj pomagalo, če bi to oblast, ki na slovenskem ustavnem sodišču tudi nekako obstaja, artilirali, to pa je Evropska unija. Sedaj je vprašanje, kako bi spravili Evropske sodišče do vprašanja kontrarevolucije v Sloveniji, torej povrnitve komunizma,” je izpostavil in dodal, da če bi bila možnost vplivanja na Evropsko unijo, bi najbrž tukaj uspelo. To, kar se danes po njegovih besedah dogaja v Sloveniji, je nek eksperiment komunistične tranzicije oziroma klik, ki so se pred 30-imi leti potuhnile. “Če bo to uspelo v Sloveniji, se lahko kot rak razširi tudi v druge srednjeevropske države, ki so se v 90-ih letih rešile komunizma,” je posvaril.

Sodeč po odzivih na družabnem omrežju Twitter kritik na račun odločitve Golobe vlade ne manjka. “Huda zloraba slovenske vojske je dati vojaške časti aktivnemu in operativnemu nasprotniku samostojne Slovenije. To je velik madež. Tako bomo državo izgubili,” je med drugim v odzivih izpostavil publicist Igor Omerza. “Nespodobno, neokusno, necivilizacijsko! Rehabilitacija prejšnjega režima je končana, še preden smo se sploh dobro dekomunizirali,” pa je odločitev vlade komentiral nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk.

Ogorčenje tudi na strani celotne opozicije
Nad odločitvijo vlade so bili zgroženi tudi v opoziciji. Medtem ko so v stranki NSi odločitev označili kot neprimerno, nedostojno in v posmeh tistim, ki so se borili za človekove pravice, demokracijo in samostojno Slovenijo, so v stranki SDS izpostavili, da sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe. “Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije. Kot poudarja Združenje slovenskih političnih zapornikov, obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti,” še poudarjajo in dodajajo, da je zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

Kot kaže je v Sloveniji res vse mogoče, če si na “pravi” strani.

Foto: STA
Foto: STA

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...