Naravovarstveniki so zgroženi nad eskapadami predsednice državnega zbora

Datum:

“Zavezali ste se k boljšemu varovanju narave; konkretno na področju prometa in mobilnosti pa: da boste spodbujali rabo alternativnih goriv in dosledno izvajanje strategije trajnostnega razvoja prometa; da boste podpirali razvoj trajnostne mobilnosti ter rabo javnega potniškega prometa in spodbujali uporabo okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev. To so sicer pohvalne zaveze, ki pa jih ne živite v praksi in s tem izgubljate tudi dragoceno priložnost – biti vzor državljanom, še posebej kot vlada, ki trdi, da postavlja okolje na prvo mesto,” je stranka Vesna zapisala v odprtem pismu predsednikom koalicijskih strank – med drugim so tudi dodali, da so presenečeni nad absurdnostjo odgovora predsednice DZ.

                   

“V Vesni – zeleni stranki smo v minulih dneh preko medijskega poročanja izvedeli za pot predsednice Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Urške Klakočar Zupančič, na Dunaj z vladnim letalom Falcon,” so v stranki Vesna zapisali v svojem odzivu in nadaljevali, da se sprašujejo predvsem o smotrnosti načina potovanja, glede na to, da je šlo za kratko razdaljo, pod 500 km – četudi razumejo pojasnila, da so bili ob izvedbi te poti ustrezno upoštevani vsi zakonski in podzakonski predpisi ter sklepi in navodila Vlade za uporabo vladnega letala.

V stranki pa jih preseneča, da se kljub več vprašanjem o tej temi niso jasno opredelile vse stranke vladne koalicije, ki kot eno svojih prioritet poudarja ravno skrb za okolje, zato so nanje naslovili odprto pismo, s katerim so jih želeli spomniti na okoljske zaveze koalicijskega dogovora ter spodbuditi k okoljsko odgovornejšemu načrtovanju službenih in protokolarnih poti v prihodnje. Kot primer okoljsko odgovornega ravnanja državnega vrha so podali ravno Avtrijo, kjer se politiki poslužujejo ne le kopenskega ampak vse pogosteje kar javnega potniškega prometa. V nadaljevanju objavljamo pismo v celoti, vključno s povezavami do primerov dobrih praks, ki bi si jih v stranki Vesna tudi od naših politikov želeli več.

Fotomontaža Demokracija (Vir: Shutterstock, STA)

V stranki Vesna so odprto pismo namenili predsednikom strank Gibanje Svoboda, SD in Levice
“Razumemo, da je bilo letalo Falcon tudi v preteklosti že uporabljeno za izvedbo podobnih oz. podobno dolgih poti, kar pa ne more biti opravičilo, da se s takim ravnanjem nadaljuje,” so zapisali in navedli več razlogov: trenutno se spopadamo s hudo podnebno krizo in njenimi posledicami, kar prepoznava tudi svetovna politika ter išče rešitve za blaženje podnebnih sprememb, k okoljsko bolj odgovornemu ravnanju pa spodbuja tudi državljanke in državljane; prav tako se trenutno spopadamo z energetsko krizo, v okviru katere se sprejemajo različni ukrepi za varčevanje z energenti ter nenazadnje, ker je ravno vaša vlada tako v čas predvolilnih obljub kot tudi s koalicijskim dogovorom obljubila, da bo delala drugače tudi na področju varovanja narave oz. okolja.

Sopredsednik stranke Vesna Uroš Macerl, sopredsednica Urša Zgojznik (Foto: STA)

Ob tem so spomnili le na nekaj zavez iz Programskega dela koalicijskega dogovora 2022–2026
Zavezali ste se k boljšemu varovanju narave; konkretno na področju prometa in mobilnosti pa: da boste spodbujali rabo alternativnih goriv in dosledno izvajanje strategije trajnostnega razvoja prometa; da boste podpirali razvoj trajnostne mobilnosti ter rabo javnega potniškega prometa in spodbujali uporabo okolju bolj prijaznih prevoznih sredstev. To so sicer pohvalne zaveze, ki pa jih ne živite v praksi in s tem izgubljate tudi dragoceno priložnost – biti vzor državljanom, še posebej kot vlada, ki trdi, da postavlja okolje na prvo mesto. Pri tem ravnate kot vlade pred vami in s tem celo opravičujete svoje odločitve. Ob zavedanju trenutnih kriznih okoliščin taka potovanja pač ne morejo biti (več) sprejemljiva, četudi so včasih bila in čeprav ob tem ni šlo za preseganje pristojnosti ali predpisov. Menimo, da taki načini potovanj, (ne)prevzemanja odgovornosti ali pa komunikacije z državljani niso sprejemljivi.

V Vesni so presenečeni nad absurdnostjo odgovora predsednice DZ
“Mag. Klakočar Zupančič je v odzivu medijem med drugim dejala, da je presenečena nad absurdnostjo situacije, ki je nastala zaradi njenega obiska, mi pa lahko rečemo, da smo presenečeni nad absurdnostjo njenega odgovora,” so navedli in poudarili, da izjava o potovanju s kočijo predstavlja višek arogance oblasti. Upajo si trditi, da predsednica DZ RS ve, da obstaja veliko okolju prijaznejših oblik prevoza od izbranega poleta s Falconom in da v tem primeru ne gre za nevednost, pač pa načrtno ignoranco. Ne gre za to, da se pričakuje, da se ne ustvarja ogljični odtis oz. je ta ničen, ampak da moramo kot družba težiti k temu, da je ta čim manjši. Npr. že ob potovanju z avtomobilom bi bil odtis manjši, prav tako pa bi se lahko poslužila tudi javnega prevoza in potovala npr. z vlakom in tako potovanje izkoristila kot promocijsko kampanjo za spodbujanje rabe javnega prevoza. Upoštevanje, da je predsednica DZ RS potovala ravno v Avstrijo, velja še posebej izpostaviti primere dobre prakse na tem področju, saj tudi avstrijski politični vrh (konkretno predsednik Van der Bellen in številni drugi, med njimi tudi EU poslanci) za svoja potovanja uporabljajo kopni, celo javni potniški promet.

“Kolikor je predsednica DZ RS presenečena nad pozornostjo, ki jo je vzbudila s svojim potovanjem, smo v Vesni – zeleni stranki – pravzaprav veseli, da se je preko tega odprla široka javna debata in spodbudila Slovence in Slovenke k razmisleku o ogljičnem odtisu, ki ga povzročamo s svojim življenjskim slogom in spodbujamo posameznike oziroma posameznice, da preko brezplačnih (spletnih) aplikacij izračunajo svoj ogljični odtis ter premislijo o spremembi svojih navad. Vabimo tudi vas, da se nam pridružite v tej spodbudi. Preseneča pa nas, da se kljub več vprašanjem o tej temi niste jasno opredelile vse vladne stranke. Pričakovali bi vsaj odziv, ne glede na to, ali odločitev podpirate ali ji nasprotujete, predvsem pa jasne zaveze za ravnanje v podobnih primerih v prihodnje. Pozivamo vas k oblikovanju načrta ter sprejetje posodobljenih navodil za rabo vladnega letala, pri čemer se jasno določi, da se za poti, krajše od 500 km, uporablja kopenski promet,” so še pozvali v stranki Vesna.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...