Prebili neslavno mejo 100.000 okužb s covidom-19! Število novih okužb bistveno ne pada!

Datum:

V torek so v Sloveniji ob 6579 testih potrdili 2107 novih okužb, umrlo pa je 39 oseb s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1251 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 211, iz bolnišnic pa so jih odpustili 128, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov na torkovih testiranjih je bil 32-odstoten, kar je za skoraj pet odstotnih točk več kot v ponedeljek, ko so sicer opravili tudi nekaj manj testov. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 1477, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa je 1006. Od začetka epidemije covida-19 v Sloveniji marca 2020 je bil zabeleženih že 100.389 primerov okužbe s to boleznijo.

Doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani je povedala, da je tam trenutno hospitaliziranih 332 covid bolnikov. Delež bolnikov na intenzivni negi se povečuje, saj sprejemajo vse več pacientov, ki potrebujejo umetno predihavanje. Povprečna starost bolnikov je 69 let. “Razmere se mikroskopsko počasi umirjajo. Vsako jutro morda še imamo kakšno posteljo rezerve. Osebje je utrujeno, saj nekateri že od začetka septembra niso imeli oddiha. Vseskozi delajo v zaščitni opremi. Bojimo se izgorelosti. Sodelavci so kljub razmeram pozitivno razpoloženi in delajo z veliko predanostjo,” je stanje opisala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Povedala je tudi, da se  veselijo cepiva in si želijo, da bi se cepilo čim več ljudi. “Otroci se bodo lahko po novem letu vrnili v šole, če bodo epidemiološke razmere ugodne, k temu pa mora prispevati vsak od nas. Množična druženja predstavljajo največje tveganje,” je še opozorila.

Nuška Čakš Jager iz NIJZ je dejala, da smo v Evropi že presegli 21 milijonov potrjenih primerov bolezni covid-19, in sicer je bilo največ potrjenih primerov v  Rusiji, Franciji in Veliki Britaniji. Imamo blizu 480 000 smrti, največ teh je v Italiji. V večini držav EU se trendi širjenja okužb žal slabšajo. Število okuženih je sicer uspelo znižati Italiji, Madžarski, Grčiji, Poljski, Španiji in Avstriji. Delež pozitivnih testov se v  Sloveniji zadnje tedne občutno ne spreminja. Ankete kažejo, da se največ oseb okuži v družini oziroma v skupnem gospodinjstvu, povečuje pa se tudi navajanje zasebnega druženja kot vir okužbe. “Čudežna paličica za znižanje števila  okužb je pri vsakem posamezniku in v zaupanju ljudi, da so sprejeti ukrepi resnično potrebni,” je pojasnila Čakš Jagrova.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc  je na novinarski konferenci povedala, da obravnavajo vsak dan tudi nekaj porodnic in otrok, da pa je sicer povprečna starost še nekoliko višja, kot je bila v prvem valu, povprečna starost je sedaj namreč 70 let. Do ponedeljka prejšnji teden, je bilo v kliničnem centruzaradi covida hospitaliziranih vsega skupaj 2348 oseb, od tega jih je rabilo 363 intenzivno terapijo. Delež teh bolnikov se v zadnjem času precej povečuje. Umrlih je bilo 298 oseb, kar znaša 13 odstotkov. Glede sproščanja ukrepov v tem tednu, je Lejko Zupančeva dejala, da ne vidi večjih problemov, v kolikor se bodo ljudje striktno držali osnovnih ukrepov, kot je nošnja maske, ohranjanje distance in razkuževanje rok. Če se bodo pred trgovinami trle dolge vrste ljudi, pa je seveda druga zgodba.

Glede dolgoročnih posledic bolezni je zdravnica pojasnila, da so na žalost pogoste, z različnih organskih sistemov, od psihiatričnih, psiholoških, nevroloških,  do kardioloških in pljučnih. Ravno danes bo potekal sestanek, na katerem bodo govorili o tem, kako bo potekala rehabilitacija vseh teh bolnikov. Glede otrok je povedala, da jih ni veliko, obstajajo pa taki, ki zbolevajo z večorganskim vnetnim sindromom, ki ponavadi nastopi po že preboleli covidni bolezni. Pri teh otrocih se najbolj bolijo prizadetosti srca, ki je žal dovolj pogosta. Tudi v šolah bodo potrebovani varovalni ukrepi, kot je ohranjanje distance, sama bi predlagala starejšim učencem tudi uporabo maske, je opozorila predstojnica klinike. Pomembno je tudi prezračevanje.

Nuška Čakš Jager je opozorila na novo spletno stran NIJZ, kjer lahko po novem vsak najde podrobne in osvežene podatke glede okužb s covidom. Na straneh se najde tudi tedensko in dnevno epidemiološko spremljanje umrlih. Pri prijavah smrti sicer prihaja do zamud, zato podatki niso vedno popolni. Čakš Jagrova je povedala, da se veča odkriti delež izvora okužb oziroma odkritih priznanj, da je šlo za druženja.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...