Prebivalci Chicaga so pokazali vrata nesposobni in “woke” županji

Datum:

Prepirljivi, neučinkoviti, in diskriminatorni županji Chicaga Lightfoot, ki je hotela “ukiniti” financiranje policiji, so prebivalci Čikaga pokazali vrata. Morda pa Američani le spoznavajo, da se indentitetna politika ne obnese in da je ljudi potrebno presojati po njihovih sposobnostih in dosežkih … Njen ključni dosežek pa je skokovit porast kriminala v mestu, čeprav je zavladala z obljubami, da bo končala desetletja trajajočo korupcijo. 

Prebivalci Chicaga spoznavajo, da za župansko funkcijo niso najbolj ključne karakteristike, kot so spol, spolna usmeritev in barva kože. Ko je Lori Lightfoot leta 2019 zasedla županski stolček, se je v javnosti poudarjalo, da je prva črnka in prva odkrita homoseksualka na tej poziciji v mestu. Zavladala je z obljubami, da bo končala desetletja trajajočo korupcijo in zakulisnih kupčij v mestni hiši, poroča Ap News.

Toda nasprotniki ji očitajo, da je bil kriminal med njenim manadatom v obdobju pandemije porastel. Prav tako ji očitajo, da je netila razdore in da je preveč prepirljiva. Je prva izvoljena županja, ki ni bila vnovič izvoljena (po letu 1983). Njen poraz je nenavaden za župane velikih mest, ki so pogosto izvoljeni vnovič in z relativno lahkoto.

Uničenje po izgredih v Chicagu (Vir: Twitter)

Njena neizvolitev je zagotovo posledica nemirov v ameriških mestih po pandemiji covida-19, kar je imelo tudi gospodarske posledice in skokovit porast nasilnega kriminala v mestu. Spomnimo: poleti 2020 so po ameriških mestih pustošili izgredniki teroristične grupacije Black Lives Matter (Črna življenja štejejo).

Trump ji je ponudil pomoč v boju s kriminalom, a jo je zavrnila
V medijih smo lahko spremljali prizore, podobne kristalni noči, ko je bilo razbitih in izropanih na tisoče izložb. Na ulicah so se odvijali linči in strelski obračuni, roparji pa so ugrabljali avtobuse. Številni so zaradi neredov ostali brez hrane. Mesto se je spremenilo v pravo vojno območje. Tedanji ameriški predsednik Donald Trump je županji ponudil pomoč pri reševanju problematike, a jo je ta zavrnila. Izgredi so se dogajali zlasti v demokratskih mestih.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...