Prebivalci vasi vzpostavili barikade, da bi oblastem preprečili naselitev prosilcev za azil

Datum:

Prebivalci vasi na Irskem so se zatekli k vzpostavitvi barikad in cestnih kontrolnih točk okoli svojih skupnosti, da bi vladi preprečili preselitev prosilcev za azil na to območje.

Domačini Dromahairja v okrožju Leitrim so v petek sprejeli drastičen ukrep in zaprli vas zaradi govoric, da namerava ministrstvo za integracijo brez predhodnega soglasja voditeljev skupnosti pripeljati z avtobusi na desetine tujih državljanov.

Po poročanju Irish Examinerja so bile na cestah okoli vasi postavljene tri kontrolne točke, člani združenja zaskrbljenih prebivalcev Dromahair pa so nadzorovali cestne zapore in preverjali avtomobile, ki so želeli vstopiti na območje. Protestniki so v zadnjih dneh izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi možnosti novih prihodov v mesto, pri čemer so kot glavne skrbi navedli varnost in zasičenost javnih storitev.

Irska vlada migrantov v petek ni poskušala preseliti, združenje državljanov v vasi pa je v ponedeljek potrdilo, da so prejeli pisno potrditev ministra za integracijo Roderica O’Gormana, da novi prišleki ne bodo prišli v mesto brez zadostnega soglasja lokalnih prebivalcev. Prebivalci irske vasi so jezni, ker so načrtovani dom za ostarele ukinili, da bi naredili prostor za ‘odrasle moške’ migrante.

Migranti bodo kmalu predstavljali tretjino prebivalstva pristanišča Rosslare

Pismo, poslano organizaciji, je sledilo nedeljskemu “pozitivnemu” sestanku, kot ga je ministrstvo za integracijo poimenovalo, z lokalnimi poslanci Frankom Feighanom, Martinom Kennyjem in Marian Harkin. Vlada načrtuje preureditev hotela Abbey Manor v vasi za nastanitev na desetine prosilcev za azil, vendar se sooča s hudim odporom, kot je bilo videti tudi v več drugih mestih in vaseh po državi.

“Če bo sklenjena pogodba, je upanje, da bo ta nepremičnina prišla v uporabo. O zmogljivosti in konfiguraciji se ne bomo dogovorili, dokler pogajanja ne pridejo v zaključno fazo, vendar se predvideva, da bo zmogljivost približno 155 oseb,” je pred tem dejal tiskovni predstavnik vlade.

Podobnim prizorom smo bili priča v pristanišču Rosslare, kjer vlada skuša opustiti načrtovano prenovo zapuščenega hotela v dom za ostarele in poskrbeti za stotine “odraslih moških” migrantov v vasi, ki je že sprejela velik delež beguncev.

“Glede na število beguncev, ki so trenutno v pristanišču Rosslare, in načrtovano število za območje Great Southern, bo to pomenilo, da bo ta vas sprejela več kot 700 beguncev. To bo približno tretjina avtohtono naseljenega prebivalstva,” je v začetku tega meseca povedal lokalni svetnik Ger Carthy.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...