Precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, bi lahko dosegli nekje v sredini junija

Datum:

Če smo bili po uspešnem 11-dnevnem lockdownu priča zmanjševanju števila okužb, lahko sedaj vidimo, da nas nespametnost nekaterih (denimo protivladnih protestnikov) vrača nazaj v trend porasta okužb. V ponedeljek smo namreč zabeležili 894 okužb z novim koronavirusom. Po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja 7-dnevno povprečje okužb znaša 675, kar je žal več kot včeraj, ko je znašalo 661. To pomeni, da smo se od doseganja enega izmed pogojev za prehod v naslednjo, rumeno fazo, žal vnovič oddaljili. Vseeno pa po besedah Janeza Janše lahko računamo, da bomo precepljenost dosegli junija.

Dejstvo je, da epidemija koronavirusa še zdaleč ni končana. “Slovenija je dosegla nekaj več kot četrtinsko precepljenost s prvim odmerkom učinkovitega cepiva zoper COVID. Glede na najave dobav, ki so za prihodnje tedne relativno optimistične, pa lahko realno računamo, da bomo precepljenost, ki uspešno zaustavlja epidemijo, dosegli nekje v sredini junija,” je premier Janez Janša zatrdil ob včerajšnjem obisku bolnišnice v Slovenj Gradcu, kjer si je ogledal prenovljene prostore oddelka za bolnike s covidom-19 in jih slavnostno odprl.

Foto: Urad vlade RS

Vladna govorka Maja Bratuša je na na današnji novinarski konferenci povedala, da podatki za izpolnitev drugega pogoja za prehod v rumeno fazo na ravni države, kriterij zasedenosti postelj, žal še niso najbolj spodbudni. Skupaj je namreč trenutno zasedenih 584  covidnih postelj. Za prehod v rumeno fazo pa mora število pasti pod 500. Ne glede na nekoliko boljše podatke zasedenosti covidnih postelj pa število sprejemov še vedno ostaja visoko. Včeraj je bilo namreč v bolnišnice na novo sprejetih 54 pacientov, odpuščenih pa je bilo 74 pacientov. V bolnišnicah so včeraj umrle 4 osebe.

Nuška Čakš Jager iz NIJZ je povedala, da je po testiranju Slovenija zelo visoko. “Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znaša 457, torej smo rahlo nad evropskim povprečjem,” je med drugim opozorila in dodala, da po deležu pozitivnih testov med dnevno opravljenimi PCR testi ves čas nihamo med 14 in 25 odstotki.

Vir: Twitter Vlada RS

Nujno je dosledno spoštovanje ukrepov NIJZ
Potem, ko je premier Janša včeraj opozoril, da epidemije še zdaleč ni konec, je pozval, da dokler ne bomo dosegli zadostne precepljenosti, je nujno, da se do takrat ukrepe, ki jih predpisuje NIJZ, še vedno dosledno upošteva. “Ta luč na koncu predora nas ne sme pripeljati v stanje, da pa zdaj nič več ni pomembno. Iz izkušenj redkih držav, ki so dosegle učinkovito precepljenost in konec epidemije, in tistih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, vemo, da lahko tudi po tem, ko je odstotek precepljenosti visok, ni pa zadosten, pride do izbruha naslednjih valov, še posebej ko se srečujemo z nevarnostjo novih različic virusa,” je opozoril Janša.

Če bomo po besedah Janše vsi naredili tisto, kar je v naši moči, bo pred nami poletje podobno lanskemu, z relativno majhnim številom omejitev, s časom, ki bo bolj sproščen in optimističen in s časom, ko se bomo lahko osredotočili na tiste potrebne korake, ki jih potrebujemo in tudi realno zmoremo, da bomo dogradili naš zdravstveni sistem, da bo pripravljen na morebitne podobne izzive. Ob tem je še poudaril, da je spopad in odpornost na epidemijo tudi ena od slovenskih prioritet pri vodenju Sveta EU, s katerim pričnemo 1. julija. “Vsi vemo, da je v našem zdravstvenem sistemu veliko za postoriti, tako da se moramo osredotočiti tudi na to,” je bil jasen Janša.

Foto: Urad Vlade RS

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Skrito sporočilo v Bidnovem odstopnem pismu: Kdo pravzaprav vodi ZDA?

"Kako sramoten konec sramotnega predsedovanja," je ob odstopu Joeja...

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...