fbpx

Z uvedbo nove aplikacije za prijavo na cepljenje, ne bo več omejitev po starostnih skupinah

Foto: STA

V minulem tednu je bil v Sloveniji porast števila novo potrjenih okužb s koronavirusom, kar je po oceni vodje posvetovalne skupine za covid-19 in infektologinje Mateje Logar zaskrbljujoče. “Ponovno se je začel povečevati delež pozitivnih PCR testov, kar pomeni, da je virus še vedno med nami,” je dejala in poudarila, da moramo še vedno upoštevati vsa priporočila za zajezitev širjenja okužbe, da bomo lahko dodatno sproščali ukrepe. NIKZ in Ministrstvo za zdravje pripravljata novo aplikacijo, ki bo močno olajšala naročanje na cepljenje.

Vodja posvetovalne skupine za covid-19 in infektologinja Mateje Logar je povedala, da v  bolnišnicah hodijo po robu. Težava ni namreč samo v zasedenosti postelj, ampak tudi v povečevanju zdravniških odsotnosti zdravstvenih delavcev zaradi izčrpanosti. Glede dodatnega sproščanja sproščanja prireditev svetovalna skupina meni, da bi to bilo lahko mogoče za cepljene, prebolevnike in testirane, najverjetneje v omejenem številu. Zaščitne maske pa bodo z nami verjetno ostale še nekaj časa. “Številne svetovne zdravstvene organizacije so začele izdajati priporočila glede nošenja mask pri cepljenih osebah. Tukaj so možna določena sproščanja. Tako se cepljene osebe lahko v zaprtih prostorih družijo brez mask, medtem ko maske tudi za cepljene ostajajo obvezne na večjih prizoriščih in prireditvah,” je dejala Logarjeva. O tem bi se pri nas lahko pogovarjali ob dovolj visoki precepljenosti.

Z uvedbo nove aplikacije za prijavo na cepljenje se bodo sprostilo cepljenje za vse, torej ne bo več omejitev po starostnih skupinah. Vsak, ki bo zainteresiran, se bo lahko cepil, je še napovedala Logarjeva. Več podrobnosti o tem je pričakovati ob predstavitvi aplikacije, ki bo, če ne bo kakšnih zapletov, predstavljena v tem tednu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje namreč testirata novo aplikacijo za naročanje na cepljenje. S to aplikacijo naj bi bila odpravljena tudi težava podvajanja. “V sistemu bodo podatki o vseh, ki so bili cepljeni, in vseh, ki še čakajo na cepljenje,” je pojasnila. Slovenija se sicer s sosednjimi državami dogovarja, da bi cepljenim z enim odmerkom cepiva AstraZeneca po treh tednih omogočili prosto prehajanje meje. Kot je pojasnila, po cepljenju s prvim odmerkom AstraZenece nastane bistveno močnejši imunski odziv in zaščita kot po enem odmerku cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech oz. Moderne.

Spodbudno je, da imamo od 27. aprila dalje manj kot 10 tisoč aktivnih primerov
Včeraj so sicer v Sloveniji opravili 1380 testiranj, od tega je bilo 209 testov pozitivnih, kar predstavlja 15,1 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 608 oseb, intenzivno nego je rabilo 147 bolnikov.  Iz bolnišnic so odpustili 19 oseb, umrlo jih je šest. 7-dnevno povprečje je znašalo 661 potrjenih okužb.  “Spodbudno je, da imamo od 27. aprila dalje manj kot 10 tisoč aktivnih primerov. To je prvič po 20. oktobru. Hvala vsem, ki sodelujete,” se je zahvalila dr. Logarjeva.

Sara Bertoncelj