Kitajska komunistična partija pred bližajočimi se olimpijskimi igrami množično nadleguje borce za človekove pravice

Datum:

Kitajski predsednik Xi Jinping obljublja razburljive zimske igre v Pekingu. Vendar so se tik pred petkovo otvoritveno slovesnostjo pričele pojavljati kritike na račun vladajoče komunistične partije. Kitajski aktivisti namreč poročajo o ustrahovanju in zaslišanjih ter pozivih, naj se vzdržijo svojih aktivnosti tekom iger. Znani borec za državljanske pravice trenutno sploh ni dosegljiv.

“Lahko smo prepričani, da so vsi tisti, ki še niso aretirani, izginili ali pa so zunaj države, s tem pa so utišani,” je v četrtek opozorila Sophie Richardson iz neprofitne organizacije za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch.

Kot že rečeno, znani borec za človekove pravice Hu Jia, ki se je pritožil glede nadlegovanja disidentov s strani države, ni več dosegljiv. 48-letnik, ki je v hišnem priporu v Pekingu, je pred časom za časopis New York Times povedal, da je bil opozorjen, da če ne bo miroval, bi to lahko vplivalo na njegovo pravico do obiska matere. Oblasti pa naj bi bile prav tako odločene, da bodo vse kritike na internetu zatrle v kali, poroča nemški Bild.

Kritične izjave so prišle tudi iz centra Evrope, iz Nemčije. Medtem ko se Peking kiti z olimpijskimi igrami, se “v državi dogajajo najresnejše kršitve človekovih pravic, ki jih v tej obliki še ni bilo”, je dejala predsednica odbora za človekove pravice v nemškem Bundestagu Renata Alt iz vrst Svobodne demokratske stranke (FDP). Prepričana je, da bi moralo stanje spoštovanja človekovih pravic postati “odločujoče merilo” pri izbiri prizorišč za olimpijske igre.

Foto: epa

Koalicija športnikov in skupin, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic, je pozvala Mednarodni olimpijski komite in največje sponzorje, da zagotovijo svobodo izražanja športnikov tekom iger. “Sponzorji zimskih iger 2022 se ne morejo pretvarjati, da bodo te olimpijske igre potekale kot običajno,” je kritično dejal Rob Koehler iz gibanja Global Athlete. Skupine so obsodile tudi represijo nad Ujguri, Tibetanci in kitajskimi aktivisti za državljanske pravice.

Foto: epa

Foto: epa

Peking je prvo mesto, ki gosti poletne in zimske olimpijske igre
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je proti bojkotu olimpijskih iger. Poudaril je pomen politične nevtralnosti. “Naše poslanstvo lahko izpolnimo le, če so olimpijske igre nad vsemi političnimi razlikami,” je v četrtek dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. 68-letnik je ponovil, da igre ne smejo postati orodje za doseganje političnih ciljev.

Kitajski predsednik in vodja vladajoče stranke Xi Jinping je obljubil “razburljive” zimske olimpijske igre v Pekingu. “Kitajska je pripravljena,” je napovedal v četrtek v videosporočilu pred petkovimi igrami. “Prizadevali si bomo, da pripravimo svet na preprost, varen in razburljiv olimpijski dogodek, ki je v skladu z olimpijskim motom ‘hitreje, višje, močneje – skupaj’,” je dejal po poročanju tamkajšnje državne televizije.

Foto: epa

Gledalci iz tujine niso dovoljeni
Organizatorji olimpijskih iger v Pekingu bodo strogo omejene vstopnice za zimske igre razdelili med okoli 150 tisoč ljudi. S tem naj bi zapolnili približno polovico razpoložljivih mest na tribunah, so v četrtek sporočili kitajski organizatorji na 139. zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja. Gledalci iz tujine zaradi strogih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa niso dovoljeni. Tudi na Kitajskem vstopnic ni v prodaji, ampak so te razdeljene izbranim posameznikom. Organizatorji pa so zagotovili, da bodo imeli možnost za dodelitev vstopnice tudi tujci, ki trenutno živijo na Kitajskem.

Foto: epa

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...