Pred silovitim tajfunom evakuirali 700 tisoč ljudi

Datum:

Iz osrednjega dela Filipinov, ki mu zaradi tajfuna Melor grozijo visoki valovi, poplave in zemeljski plazovi, so evakuirali 700 tisoč ljudi. Tajfun je včeraj prečkal severni del otoka Samar, kjer živi več kot 1,5 milijona ljudi. Vetrovi so dosegali hitrosti do 185 kilometrov na uro.

                   

Otok Samar, ki mu grozi zdajšnji tajfun, je bil že v preteklosti tarča naravnih sil, saj je v letu 2013 tajfun Haiyan odplaknil celotne skupnosti in vasi ter zahteval okoli 7350 življenj.

Evakuacija v teku
Oblasti svarijo, da bi lahko tajfun Melor s seboj prinesel do 4 metre visoke valove, odpihnil pločevinaste strehe in podiral drevesa, močno deževje pa lahko povzroči zemeljske plazove in poplave. V provinci Albay so evakuirali okoli 600.000 ljudi, okoli 130.000 pa iz province Sorsgon. Filipinska vlada je pripravile več kot 200.000 paketov hrane in drugih stvari za nujno pomoč.

Konstantni tajfuni uničujejo državo
Filipini so sicer konstantno na ‘tajfunskem’ udaru. V povprečju na leto prizadane državo okoli 20 tajfunov. Zadnji tajfun Koppu, ki jo je prizadel oktobra, je na severu zahteval 54 življenj, več deset tisoč ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...