Pred usodno pomembnimi evropskimi volitvami – za evropski način življenja, za Evropo narodov

Datum:

Pred nami so evropske volitve, ki bodo pomembno vplivale na našo sedanjost in prihodnost, pa tudi na prihodnost naših zanamcev. Še zlasti pa bodo vplivale na evropsko civilizacijo, ki je zaradi ideoloških zablod, demografije in pretiranih migracij iz Afrike in Azije v temelju ogrožena.

                   

Na uredništvu Demokracije smo se zato odločili, da bomo izdali posebno prilogo, ki je priložena redni tedenski reviji Demokracija. Z njo želimo slovenske bralke in bralce čim bolj natančno seznaniti z zgodovinskim razvojem Evropske unije, njeno širitvijo, s slovenskim članstvom v EU ter problemi in izzivi, s katerimi se ta sooča. O tem so posebej za to prilogo govorili odlični poznavalci slovenske in evropske politike ter mednarodnih odnosov − dr. Dimitrij Rupel, dr. Andrej Umek, dr. Andrej Fink, dr. Ernest Petrič, dr. Žiga Turk, dr. Jernej Letnar Černič, dr. Igor Kovač in naši novinarji, ki so z različnih vidikov predstavili Evropsko unijo, njene institucije in slovenske liste ter kandidate, ki se na bližajočih se volitvah potegujejo za devet “slovenskih sedežev” v Evropskem parlamentu.

Za razvoj državnosti in identitete manjših držav
Ob tem se je mogoče strinjati z dr. Igorjem Senčarjem, ki poudarja (v znanstveni monografiji Nacionalne države na udaru globalizacije objavljam strokovni pogovor z njim in sedmimi drugimi poznavalci tem, kot so narod, nacionalna država in globalizacija), da je treba zagovarjati koncept Evropske unije, ki bo blažil hegemonistične težnje velikih članic. Ob tem izpostavlja, da bi morala EU omogočati vključujoče vodenje in temeljiti na načelni enakosti članic, ki bo, “preden pride do oblikovanja in definiranja skupnih interesov, omogočila, da se izrazijo pogledi vsake članice, tudi manjše, njeni interesi in tudi njene specifične ranljivosti ter zadržki. Šele po preučitvi in upoštevanju vsega tega /je mogoče/ oblikovati to, kar je lahko skupni interes ali cilj”. Meni, da je to Evropska unija, ki temelji na jasnih pravilih igre, ki veljajo za vse enako.

Diplomat dr. Igor Senčar (Foto: Veronika Savnik)

Dr. Senčar poudarja: “Za Slovenijo in udejanjanje njene suverenosti je ključno, da jo lahko izvaja na skupni, torej evropski, ravni, v institucionalnem in pravnem okviru, ki zagotavlja njeno enako participacijo in dostop do skupnega odločanja. V takšnih pogojih je mogoč nadaljnji razvoj državnosti in identitete manjših držav. /…/ Za Slovenijo kot majhno državo članstvo v EU in v območju evra v ekonomskem smislu omogoča gospodarsko rast, odprto gospodarstvo, ki je za svojo rast odvisno od širših trgov, od katerih je naš ključni izvozni trg notranji enoten trg EU. Ključnega pomena je torej, da na tem gospodarskem prostoru in enotnem trgu vladajo jasna pravila, za vse enaka in predvidljiva, stabilna pravila igre. Vse to zagotavlja sistem evropskega prava s sodnim varstvom, ki je nad nacionalnim pravom. Pri tem je za Slovenijo kot majhno državo pomembno tudi to, da je v teh turbulentnih časih, ko na evropskih tleh že dve leti divja vojna, članica severnoatlantskega zavezništva (NATO) kot organizacije, ki zagotavlja kolektivno varnost.

Ogrožena Evropa
Evropa oz. Evropska unija je v svojih temeljih ogrožena, saj se je zaradi pretirane sekularizacije odpovedala svojim krščanskim izročilom. Francoska filozofinja Chantal Delsol zato piše o “koncu krščanske civilizacije”, ki ni vezana samo na Evropo, ampak tudi širše. Po stoletjih krščanstva se danes zahodna družba sooča s pravim normativnim in filozofskim preobratom. Avtorica izpostavlja: “Razlogi za to so številni, toda konec krščanske civilizacije ne pomeni tudi konca sveta. Radikalna preobrazba zahodnega sveta, ki smo ji priča, govori o vračanju poganskega sveta ter pojavu novih dogem in novih religij, kot je denimo ekologija. Proces izginjanja krščanstva je v srži nasilen in se dogaja načrtno. Zato mora krščanstvo danes poiskati nov način obstoja. In ta je biti neme priče Boga v svetu. Mi, slovenski in evropski državljani, pa moramo na prihajajočih evropskih volitvah podpreti tiste politične sile oz. liste, ki bodo preudarno delale za zaščito evropskega načina življenja, za varno Evropo, za razvito Slovenijo v Evropi, za Evropo za vse generacije, za Slovenijo v demokratični Evropi in za Evropo narodov. Gre namreč za naše preživetje! Dobesedno!

Dr. Metod Berlec

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...