Predsednica odlikovala nasprotnico svobodnih medijev

Datum:

Nataša Pirc Musar je sporni aktivistki Katarini Bervar Sternad podelila priznanje predsednice Republike Slovenije. Sprašujemo se, s čim si je to prislužila? Morda s krivo ovadbo proti Novi24TV, Demokraciji ali Urošu Urbaniji? Ali pa z grožnjami policiji in posredno pomočjo pri spodbujanju ilegalnih migracij. Pirc Musarjeva in Bervar Sternadova sta skupaj vlagali ovadbe, sedaj pa se medsebojno nagrajujeta?! Bervar Sternadova je namreč del Pravne mreže za demokracijo, ki redno preganja do oblasti kritične medije, ki ne tulijo v isti rog z osrednjimi mediji. 

Predsednica Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači podelila prvo priznanje predsednice republike za delovanje na področju človekovih pravic. Priznanje je prejela sporna direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) Katarina Bervar Sternad. “Ob dnevu človekovih pravic sem prvič podelila priznanje predsednice Republike Slovenije za delo na področju človekovih pravic. Prva lavreatka je Katarina Bervar Sternad, izkušena pravnica ter že skoraj dve desetletji prepoznavna zagovornica demokratičnih vrednot in spoštovanja človekovih pravic v Sloveniji,” je podelitev utemeljila predsednica.

Spomnimo: poročali smo že, da je bila zaradi krive ovadbe zoper direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, mag. Uroša Urbanijo dne 9. 6. 2021 vložena kazenska ovadba zoper Bervar Sternadovo in Pirc Musarjevo. To pa zato, ker sta Bervar Sternad in Pirc Musar ob vložitvi kazenske ovadbe zoper direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje Urbanijo v zadevi domnevne oškodovanke Slovenske tiskovne agencije d.o.o., Ljubljana, vedeli, da kazenska ovadba, ki jo vlagata, ni kaznivo dejanje.

Soroševa aktivistka Katarina Bervar Sternad (Foto: Twitter)

V krivi ovadbi z dne 17. 5. 2021 sta  direktorju Urada Vlade RS za komuniciranje Urbaniji očitali zlorabo položaja, prestopa meje uradnih pravic in opustitev uradne dolžnosti, čeprav se kot univerzitetni diplomirani pravnici na področje spoznata. Kazensko ovadbo s podobnimi očitki zoper direktorja Ukoma Urbanijo je decembra 2020 že vložil Sindikat novinarjev Slovenije. Kazenska ovadba je bila zavržena, saj je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ugotovilo, da Urbanija pri svojem delu v odnosu do STA ni storil nobenega uradno pregonljivega dejanja. UKOM od 1. 1. 2021 ni bil v nobenem pravnem odnosu s STA, na podlagi katerega bi lahko nakazoval sredstva STA.

Policiji je zagrozila, da ilegalcev ne sme vračati na Hrvaško
Pravna podlaga, na podlagi katere je UKOM izplačeval sredstva za opravljanje javne službe STA, je predstavljala letna pogodba med Ukomom in STA o opravljanju javne službe. Ker kljub številnim pozivom Ukoma k sklenitvi pogodbe o izvajanju javne službe med STA in Ukomom za leto 2021 STA ni izrazila interesa za sklenitev pogodbe, Ukompravne podlage za izplačilo sredstev STA ni imel. Direktor Ukoma je večkrat pozval tedanjega direktorja Bojana Veselinoviča, da se sklene nova pogodba, žal pa je direktor evidentno kršil tako ZSTAgen, ko ni opravljal javne službe, kot tudi PKP7, navsezadnje pa tudi lastni poslovni načrt za leto 2021 (več tukaj).

Mlade levičarke in levičar na BSF (Foto: Twitter)

Spomnimo še, da je v preteklosti zaslovela tudi kot Soroševa aktivistka (povezana z Mirovnim inštitutom), ki je posredno sodelovala pri spodbujanju ilegalnih migracij. Znan je primer, ko je policiji sporočila, da so migranti pri naselju Učakovci, vsi pa želijo dati prošnjo za mednarodno zaščito. V nadaljevanju je na telefon dežurnega policista poslala “GPS lokacijo, kjer tujci so”, istočasno je to poslala še na elektronsko pošto PP Črnomelj. V elektronski pošti je posredovala imena in rojstne podatke štirih Afganistancev. Policisti so jih nato prijeli v Učakovcih pri hiši št. 12. Bervar Sternadova pa je v elektronski pošti policistom še zagrozila, “da bo v primeru vračanja tujcev v Republiko Hrvaško zoper policiste vložila kazensko ovadbo”.

Spomnimo še: tako imenovana civilna družba je zelo aktivna in zelo rada prevzema delo in zadolžitve pristojnih organov, ko gre za preganjanje tistih, ki si drznejo razmišljati drugače, kot to počnejo mainstrem mediji, ki so tradicionalno zlizani z levim političnim polom. Pravna mreža za varstvo demokracije (njena soustanoviteljica je Bervar Sternadova), je v začetku aprila namreč zmagoslavno sporočila, da so zoper NovoTV24.si, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ter Nova obzorja d. o. o. podali naznanilo suma kaznivega dejanja zaradi kršitve tajnosti postopka.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...