Predsednik DZ Zorčič na TV Slovenija dokazal, da ne pozna vsebine poslovnika DZ ali pa le uporablja prijeme levičarske diktature?

Datum:

Predsednik parlamenta Igor Zorčič v Politično na TV Slovenija meni, da je čas, da predsednik države razpusti parlament. Ker je to mogoče samo, če sedanja vlada odstopi, ali pa dobi nezaupnico in ker ni nič od tega in tudi ne bo, me zanima ta diktatorski poskus razpustitve parlamenta,” je na družabnem omrežju novinar Vinko Vasle komentiral včerajšnji televizijski nastop predsednika DZ, Igorja Zorčiča. Zorčič je sicer tudi že pred kratkim povedal, da bo s svoje funkcije odstopil le v primeru, če bo potem odstopila tudi vlada. Ne le, da predsednik DZ ne sledi načelu politične higiene, kot bi se od njega pričakovalo – očitno tudi ne pozna vsebine poslovnika DZ, kar pa si kot pravnik resnično ne bi smel privoščiti.

                   

Sinoči je oddaja Politično gostila predsednika Državnega zbora, Igorja Zorčiča. Tega je na izredni seji DZ aktualna koalicija želela zamenjati, kar pa ji ni uspelo, zato so napovedali nov poskus. Pričakovati bi sicer bilo, da bo Zorčič odstopil sam, praksa do sedaj je namreč bila taka, ko so se razmerja v Državnem zboru spremenila – a Zorčič je pred kratkim izjavil, da bo odstopil le v primeru, če bo njegovemu zgledu sledila tudi aktualna vlada in torej tudi ta odstopila. Spomnimo, Zorčič se je odločil za izstop iz koalicijske SMC in skupaj s poslanci Janjo SlugaBranislavom Rajićem in Jurijem Lepom ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev. Zorčič je s svojim vztrajanjem pri funkciji in z nespoštovanjem poslovnika dokazal, da mu funkcija preveč pomeni, da bi sledil načelu politične higiene. Da bi Zorčič z odstopom lahko pokazal nekaj integritete, je mnenja tudi prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je pred kratkim komentiral, da ravnanje predsednika DZ kaže “na popolno zblojenost in dokazuje, da se na pravni fakulteti Edvarda Kardelja ne naučijo nič o državi in državnosti.” Po njegovem mnenju tudi nima smisla razmišljati o predčasnih volitvah, predvsem zato, ker bo Slovenija v kratkem predsedovala Svetu EU.

Poslanske skupine LMŠ, SAB, SD, Levica in nepovezana poslanca na kolegiju Državnega zbora niso bili uspešni s predlogom za prerazdelitev delovnih teles DZ in vključitvijo nepovezanih poslancev. Kolegij predsednika Državnega zbora je s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijskih SNS in DeSUS ter poslancev narodnih skupnosti odločil, da poslanci nepovezane skupine ne bodo člani delovnih teles. Po kolegiju so v večjem delu opozicije napovedali ponoven predlog delovnih mest, in sicer glede na velikost poslanskih skupin. Opozarjajo namreč, da ima SMC po tem, ko so jo zapustili trije poslanci, dvanajst mest preveč. Zorčič pa je sinoči v pogovoru za TV Slovenija izrazil optimizem, da bodo v DZ našli rešitev glede prilagoditve delovnih teles po poslovniku. “Če se poslanci ne morejo poenotiti glede zasedbe članstev v delovnih telesih, potem se mi zdi, da je čas, da se takšen parlament razpusti,” je povedal. Glede stališča, da bi s funkcije predsednika DZ moral odstopiti je povedal, da bo o tem odločal Državni zbor. Glede nadaljnje politične poti pa je pojasnil, da pogovori še potekajo, v ospredju pa naj bi bila ambicija po konsolidaciji političnega prostora. Če ima v mislih konsolidacijo po vzoru Karla Erjavca, to žal pomeni, da se ne obeta prav nič dobrega.

Tako delujejo levičarske diktature; ali bo po moje ali nič
Nekdanji minister in vodja vladne posvetovalne skupine dr. Matej Lahovnik je opozoril na dejstvo, da Zorčič ne odstopi kot predsednik DZ, ker tega poslovnik ne zahteva, hkrati pa se čudi, da nepovezani poslanci nimajo mest v odborih, čeprav tudi tega poslovnik ne zahteva. Je iz Zorčičevih besed razbrati, da sploh ne pozna poslovnika DZ, kjer ni zapisano, da bi morali nepovezani poslanci imeti mesto v odborih? Težko je oceniti, ali gre tu zgolj za sprenevedanje ali pa gre za dejansko nepoznavanje poslovnika – česar si Zorčič kot pravnik nekako ne bi smel privoščiti. Podpredsednik DZ Jože Tanko je na Twitterju zapisal: “Igor Zorčič, že prvih nekaj členov poslovnika (35) ne razumete dobro, da o ostalih niti ne govorimo. Tisto, “da če se parlament ne poenoti glede delovnih teles, da se razpusti” bo nekoč šele treba zapisati v ustavo. A tako delujejo levičarske diktature, ali bo po moje ali nič.” Poslanka Mojca Škrinjar pa se je ob tem vprašala: “Zorčič pravzaprav napoveduje …..državni udar????

Zorčič pa je očitno odšel po tolažbo tudi k predsedniku RS Borutu Pahorju. Pogovorila sta se glede “zapleta” pri sodelovanju nepovezanih poslancev v delovnih telesih Državnega zbora. A na koncu sta se menda strinjala, da gre za vprašanje, ki je v izključni pristojnosti Državnega zbora in ga je po oceni predsednika Zorčiča kljub sedanjim zapletom Državni zbor sposoben in dolžan rešiti sam.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...