Predsednik največje evropske skupine Weber obsodil Golobov nedopusten poskus podrejanja RTV

Datum:

V luči prihajajočih referendumov na dan 27. novembra, kjer se bodo volivci in volivke odločali tudi o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je svojo zaskrbljenost nad novelo zakona o RTV izrazil tudi predsednik politične skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber. Kot je zapisal v izjavi, se mu zdi “nedopustno, da si vlada želi podrediti medij nacionalnega interesa”.

“Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji,” je v svoji izjavi med drugim zapisal Manfred Weber, predsednik Evropske ljudske stranke, ki meni, da je nedopustno, da se Zakon o RTV sprejme “po tako hitrem postopku in brez javne razprave”.

Evropski poslanci Romana Tomc (SDS/ELS), Milan Zver (SDS/ELS) in Franc Bogovič (SLS/ELS) so izrazili zadovoljstvo ob podpori Evropske ljudske stranke (ELS), “ki obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije.”

Predsednik politične skupine ELS Manfred Weber je v izjavi zapisal, da se je Evropska ljudska stranka vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. “Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji.”

Vodja EPP Manfred Weber (Foto: epa)

Weber: Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili
Po njegovem mnenju je nedopustno, da se tako pomemben zakon sprejema po hitrem postopku in brez javne razprave. Nesprejemljivo se jim zdi, “da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije.” Ostro zavračajo tudi finančno izčrpavanje in grožnje o odstranitvi vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike. Slovensko vlado pa so pozvali, naj se vzdrži po njihovo “nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote”. 

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...