Predsednik PS Gregorčič osramotil novinarja RTV Drnovška

Datum:

Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je na ponedeljkovi seji programskega sveta z jasnim argumentom na svoje mesto postavil novinarja Gregorja Drnovška. Po tem, kar smo slišali, lahko z gotovostjo zaključimo, da je Drnovšek povzetek celotnega problema RTV Slovenija, predstavlja pa točno to, česar RTV Slovenija ne potrebuje. Po tem, kar je bilo videti, je zaskrbljujoče dejstvo, da je Drnovšek eden od nesojenih članov programskega sveta RTV.

                   

Ponedeljkovo sejo programskega sveta RTV Slovenija si bomo zagotovo zapomnili vsi, še posebej pa Gregor Drnovšek, ki se je s svojim neupravičenim neznanjem izkazal vse prej kot verodostojen in kompetenten novinar, kaj šele predstavnik javne televizije. Peter Gregorčič ga je z enim samim argumentom postavil točno tja, kamor bi moral oditi – na smetišče novinarske in RTV zgodovine.

To, kar se dogaja v zadnjih letih na nacionalni televiziji (RTV SLO), presega vse meje dobrega okusa, torej etičnih in demokratičnih standardov. Protesti gledalcev so upravičeni, zgražanja nad neobjektivnostjo novinarjev so logična in zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bomo priča taki seji programskega sveta, kot je bila ponedeljkova. Gregorčič je v minuti izpostavil in javno prikazal, od kod prihajajo razlogi, da se zaposlenim, ki jih predstavlja Gregor Drnovšek in večini novinarjev na RTVS očita pristranskost, neobjektivnost in zdaj tudi popolna neverodostojnost in nevednost.

Potem ko je Drnovšek v povezavi s proslavo Prešernovih nagrajencev nekaj minut skorajda zapel hvalospev medijskemu pompu okrog Svetlane Makarovič, ki je dobesedno ukradla čas ljudem, ki jim je bila proslava namenjena in izsilila svoj prihod na oder s pomočjo svojih “komunističnih privržencev”, mu je Gregorčič zastavil enostavno vprašanje: “Ali mi lahko navedete enega Prešernovega nagrajenca?” Prav vsak bi pričakoval, da bo novinar RTVS glede na svojo vpetost v dogajanje in dejstvo, da je šlo za velik kulturni dogodek, iz rokava stresel odgovore. Pa jih ni, njegov odgovor se je glasil: “Zdele ste me dobili, ne vem, ne vem.”

Gregorčičev odgovor in obrazložitev sta zajela bistvo celotnega problema RTV in dokazala, da so vsi očitki, uperjeni v RTV, očitno na mestu: “V tem je problem, RTV Slovenija ni tukaj, da povečuje klikanost, to je moje globoko prepričanje, mogoče se motim, tukaj ni zato, da ima izjemno veliko gledanost, ampak je to najpomembnejša kulturna ustanova, in če veste vse o Svetlani Makarovič in nič o Prešernovih nagrajencih – ta hiša ni opravila svoje naloge,” je bil nedvoumen Gregorčič, ki je nadaljeval, da bi bilo “morda smiselno, da ta programski svet sproži programski nadzor, zakaj te naloge, pazite, zakaj cilja ni dosegla. Glejte, mene zelo skrbi, ko se novinarji te hiše zgledujete po komercialnih televizijah. Dajmo imeti Kmetijo, dajmo jo imet, pa bomo imeli izjemno gledanost, ampak veste, mi moramo bogatiti ta narod in vi mi niste znali nič povedati o Prešernovih nagrajencih, vse pa ste mi znali povedati o Svetlani Makarovič,” je bil jasen.

Spomnimo, da je Gregor Drnovšek eden tistih, ki vpijejo po “depolitizaciji”, sam pa je izrazito politično profiliran, kar lahko vidimo na njegovih socialnih omrežjih, tam najdemo polno jasnih indicev. Tako je veselo objavljal fotografije iz performansa predsednika vlade Goloba, v organizaciji še enega izrazitega (nekdanjega) propagandista na RTV Marcela Štefančiča. Na njegovem Facebookovem profilu je najti tudi številne fotografije iz petkovih protestov, ki so potekali v času prejšnje vlade. A bolj kot njegov Facebookov profil je radikalen alternativni Twitterjev profil Petrinjo, ki naj bi ga obvladoval prav Drnovšek. Profil je poln izlivov sovraštva proti desnosredinski politični opciji ter nizkotnih žaljivk do javnih oseb.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...