Predstavljajte si, da bi Šarec vodil predsedovanje Svetu EU, kot predsednik vlade pa ni želel niti spregovoriti pred Evropskim parlamentom!

Datum:

Potem, ko je premier Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, ta ne zamudi priložnosti, da se ne bi obregal ob vlado Janeza Janše, ki je v najtežjem času prevzela vajeti in se soočila s težko situacijo- epidemijo novega koronavirusa, ki je večini sveta tedaj predstavljala popolno neznanko. Glede na to, da je bilo znano, da bo Slovenija kot država članica EU s prvim julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, si je marsikdo oddahnil, da ne bo Šarec tisti, ki bo vodil EU pol leta. Iz glave namreč ne gre spomin, kako je Šarec kot premier zavrnil ponudbo evropskega parlamenta, da bi nastopil na njegovem plenarnem zasedanju v Strasbourgu in predstavil svojo vizijo prihodnosti EU.

Ko je marca 2019 Marjan Šarec zavrnil povabilo in s tem priložnost, da spregovori pred Evropskim parlamentom, je seveda med državljani in stroko zavrelo. Težko si je namreč predstavljati, da nekdo, ki je premier, tako z lahkoto zapravi priložnost za zastopanje interesov države, ki jo vodi. Imel je namreč priložnost, da bi izpostavil stališča naše države, s tem pa bi lahko posledično dvignil tudi ugled države.

“Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom imel govora, bi mi v nasprotnem primeru očitali prav to. Za nagovore bo še priložnost, saj nas čaka predsedovanje 2021. Srečno vsem na volitvah!,” je Šarec tedaj dejal v svoj zagovor. Marsikdo, ki je bil tedaj nad potezo Šarca upravičeno presenečen, je pomislil, da se Šarec morebiti ne počuti dovolj suveren, da bi v angleščini podal nagovor. Kakorkoli, glede na očitno pasivno držo Šarca, ki jo je ta izkazal v evropski politiki, si je seveda zelo težko predstavljati, da bi Šarec sedaj prevzel vajeti EU za dobo šestih mesecev.

V času Šarčeve vlade o aktivni zunanji politiki ni bilo sledu
Verjetno se Šarec vodenju EU sedaj ne bi branil, saj se rad pojavlja na televiziji in družabnih omrežjih, a dejstvo je, da predsedovanje Svetu EU zahteva določene sposobnosti, med katerimi pa ni izrekanje tako imenovanih šarcizmov, katerih osnovnih namen naj bi bil zabavati ljudi. Porazna zunanja politika v času vlade Marjana Šarca dokazuje, da tedanja vlada nikakor ni bila pripravljena predsedovanje Svetu EU. Ko je vodenje zunanjega ministrstva prevzel dr. Anže Logar se je vse obrnilo na bolje v smislu aktivne diplomacije. Zaradi pandemije je minister prvih tri in pol mesece preživel v družbi virtualnih bilateralnih srečanj ter s telefonsko slušalko v rokah. Opravljenih je bilo 50 videokonferenc in 23 telefonskih pogovorov. 22. maja lani 2020 pa je začel potovati. Do danes je z ekipo opravil 74 bilateralnih srečanj s kolegi ministri in še 13 na ravni EU (samo medklic: to je toliko, kot dva predhodna ministra v svojih dveh mandatih skupaj). Statistika je več kot zgovorna.

Nekdanji ameriški državni sekretar Mike Pompeo, slovenski predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister Anže Logar. (Foto: STA)
Foto: Facebook dr. Anže Logar

Predsednik LMŠ je nedavnem pogovoru za televizijo dejal, da mu je profesor tekom šolanja rekel, da je “neumen kot moški spolni organ“. Izjava je seveda presenetila voditeljico, ki je vodila pogovor, samo veseli smo lahko, da le te ni izrekel pred voditelji držav članic EU in ostalimi diplomati, pomislili bi namreč, da so prišli v banana republiko. Sicer je res, da so evropski mediji po zaslugi četverčka KUL, ki bolestno hrepeni po oblasti, polni takšnih in drugačnih bajk o tem, kako naj bi v državi vladala diktatura. Levi pol namreč vse odkar se jim je izjalovil poskus zamenjave vlade, izvaža v tujino zgodbe in jih preko sebi zvestim medijev uvaža nazaj. Vse več medijev pa sodeč po nedavnih poročanjih ugotavlja, da je šlo za prodajanje lažne slike. Sedaj ima EU vendarle tudi priložnost, da se o vsem prepriča na lastne oči.

Foto: Epa/Printscreen

V zadnjem času lahko vidimo, da je Šarčev edini smoter negiranje vsega kar predlaga vlada z namenom, da lažje prenese frustracijo do katere je prišlo ob spoznanju, da je sam sestopil iz oblasti in da mu vsakršen poskus s “prijatelji”, s katerimi je bil v času vlade na smrt skregan, ni prenesel želenega rezultata.  Pri tem si pomaga s svojo desno roko- Damirjem Črnčecom, ki njegove objave tako ali drugače deli naprej. Kljub podtikanjem laži so rezultati nedavne javnomnenjske ankete agencije Parsifal pokazali, da velika večina (kar 63,9 odstotka vprašanih) meni, da bo Slovenija v času vlade Janeza Janše uspešno predsedovala Svetu EU. To seveda ne čudi, saj je Slovenija prvič predsedovala Svetu EU v prvi polovici leta 2008, torej v času ko je bil premier ravno tako Janša, in je opravila več kot odlično delo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...