Prekuževanje očitno ne deluje: Imunost na Covid-19 je namreč zelo majhna, protitelesa pri nekaterih izginejo v samo nekaj tednih!

Datum:

Nedavna španska raziskava je razkrila zaskrbljujoče izsledke okrog novega koronavirusa in sicer, da s pomočjo protiteles ni mogoče doseči populacijske imunosti, namreč izkazalo se je, da pri nekaterih pacientih, ki so bili okuženi, protitelesa izginejo v samo nekaj tednih. 

                   

Do nedavnih izsledkov je prišlo potem, ko je španska vlada združila moči z nekaterimi vodilnimi epidemiologi v državi, da bi odkrila, kakšen odstotek prebivalstva je razvil protitelesa, ki bi lahko zagotovila imuniteto proti koronavirusu.

Imuniteta lahko traja kratek čas
Izsledki študije, ki jih je objavil medicinski časopis The Lancet, razkrivajo, da je le 5 odstotkov testiranih po vsej državi ohranilo protitelesa proti virusu. 14 odstotkov ljudi, ki so bili v prvem krogu testiranja pozitivni na prisotnost protiteles za koronavirus, ni bilo več pozitivnih na naslednjih testih, ki so bili opravljeni le nekaj tednov kasneje. “Imuniteta je lahko nepopolna, lahko je prehodna, lahko traja le kratek čas in nato izgine,” je zatrdila Raquel Yotti, direktorica španskega zdravstvenega inštituta Carlos III, ki je pomagal pri izvedbi študije.

Foto: epa

Glavna avtorica študije Marina Pollán je za ameriški CNN povedala, da je nekaj strokovnjakov izračunalo, da če bi približno 60 odstotkov prebivalstva razvilo protitelesa, bi lahko govorili o čredni imunosti. “Do doseganja tega števila smo zelo daleč.” Študija je namreč pokazala, da kljub temu, da je Španija ena najbolj prizadetih držav z okužbami Covid-19, ocene razširjenosti imunitete ostajajo nizke in kot take več kot očitno niso dovolj za zagotavljanje imunosti črede.

V časopisu Lancet sta bila objavljena tudi komentarja dveh drugih znanstvenikov, Isabelle Eckerle in Benjamina Meyerja, ki sta dejala, da španska študija, skupaj s podobnimi študijami v ZDA in na Kitajskem, kaže, da čredne imunosti ni mogoče doseči. “Ključna ugotovitev” je, da se zdi, da je “večina populacije ostala neizpostavljena koronavirusu, tudi na območjih z razširjenim okužbami,” sta izpostavila in dodala, da je glede na ugotovitve vsak predlagani pristop k doseganju čredne imunosti preko naravne okužbe neetičen in tudi nedosegljiv. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je sicer v Španiji do sedaj umrlo preko 28 tisoč ljudi.

Sorodno

Zadnji prispevki