fbpx

Preko 200 znanstvenikov iz več kot 30 držav opozarja WHO glede širjenja koronavirusa po zraku!

Foto: epa

V času, ko število okužb v Združenih državah Amerike in drugod po svetu slikovito narašča, se je več kot 200 znanstvenikov iz več kot 30 držav odločilo pozvati Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da naj resneje premisli o možnosti širjenja novega koronavirusa po zraku.

Z odprtim pismom, ki ga je podpisalo 239 podpisnikov, poskušajo razširiti zavedanje o tem, da se virus lahko širi v notranjosti zaprtih prostorov z aerosoli, ki ostanejo v zraku in so lahko nalezljivi celo v manjših količinah, kot se je prej mislilo.

Do nedavnega se je večina smernic za javno zdravje osredotočila na ukrepe socialnega distanciranja, redno umivanje rok in na ostale previdnostne ukrepe za izogibanje kapljicam. Toda podpisniki dokumenta pravijo, da potenciala, da se virus širi prek prenosa po zraku, niti javne zdravstvene ustanove, kot je WHO, niso v celoti vzele v obzir.

Dokument je bil oblikovan v času, ko se WHO sooča s kritikami zaradi odziva na koronavirus, ki smo mu bili priča. To, da so se na WHO odločili pritisniti znanstveniki, sicer ni v navadi, pravijo analitiki. Kredibilnost WHO se je sicer znašla na tnalu, ko smo bili tekom epidemije priča zmedenim sporočilom, vključno z asimptomatskim širjenjem, uporabo mask in prenašanjem virusa po zraku, je izpostavil profesor Lawrence Gostin na univerzi Georgetown. Opozoril je, da se bo v primeru, če ne bo jasnejših tehničnih napotkov, dogodilo, da bo tako javnost, kot tudi znanstveniki izgubili popolno zaupanje v WHO.

Foto: epa

Organizacija WHO, ustanovljena 1948, je vključno z generalnim direktorjem postala tarča kritik, namreč mnogi se sprašujejo, če ni čezmerna hvala Kitajske ustvarila lažnega občutka varnosti, da se je v luči tega potencialno spodbudilo širjenje covida-19. Podpisniki trdijo, da se lahko virus širi z aerosoli ali preko drobnih kapljic, ki jih okuženi ljudje kašljajo ali kako drugače izpuščajo v zrak. V gnečah ali slabo prezračenih notranjih prostorih je to lahko še posebej nevarno.

Menijo, da se je vseskozi širil po zraku
“Ni razloga za strah. Ni se spremenil virus. Menimo, da se je ves čas prenašal tako,” je po poročanju Washington Posta zatrdil Jose Jimenez, kemik z univerze v Koloradu, ki  se je podpisal pod omenjeni dokument. “Spoznanje o tem pomaga usmeriti ukrepe v smer, da lahko pride do natančnejšega nadzora pandemije.” Soavtor pisma Donald Milton, profesor higiene okolja na univerzi v Marylandu, je v luči tega izpostavil, da je veliko lažje najti virus na površinah, rokah, v večjih kapljicah, veliko težje pa ga odkriti v zraku. WHO še naprej vztraja, da se novi koronavirus prenaša z osebe na osebo primarno po kapljicah, ko človek kihne, kašlja ali govori. Priznavajo, da so prenosi virusa po zraku možni, a za to ni trdnih dokazov.

Koronavirus se zelo hitro širi. (foto: Pixabay.com)

Jimenez ob tem poudarja, da znanstveniki s tem pismom niso imeli namena škodovati agenciji, ampak jo spodbuditi k preučevanju novih informacij. “Naša skupina znanstvenikov ne želi storiti ničesar, kar bi spodkopalo WHO kot organizacijo,” je dejal. “Želimo le, da svoje smernice o prenosu virusa prilagodijo vedno večjim dokazom.”
Nina Žoher