Premier Janez Janša na zgodovinskem srečanju: “ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj”

Datum:

Ameriški zunanji sekretar Michael Pompeo je podpisal izjavo o varnostni omrežij 5G, v okviru svojega obiska v Sloveniji, v okviru katerega se je poleg z gostiteljem Logarjem sešel s premierjem Janezom Janšo, srečal pa se bo tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem. Pompeo je poudaril, da ceni to, da se je Slovenija pridružila dogovoru o varnosti 5G omrežij, saj se bomo le tako lahko borili proti nedemokratičnim sistemom. Oba govorca sta izrazila navdušenje, da bosta s tem obiskom okrepili državi medsebojno sodelovanje v zvezi Nato, skupnem gospodarstvu in na podorčju energetike, po Pompeovih besedah je Slovenija, ki ima na področju znanja in tehonlogije ogromen potencial.

                   

Na novinarski konferenci je predsednik slovenske vlade Janez Janša poudaril, da je Slovenija bila še pred 32 leti še vedno del totalitarne Jugoslavije. “Vila ki je gostila ta obisk, pa je služila slovenski komunistični eliti, medtem ko smo bili drugi v zaporih komunističnega režima,” je še poudaril Janša. “Na stotisoče naših rojakov je bilo takrat razseljenih po zahodni Evropi, v Severni in Južni Ameriki in Avstraliji.” Slovenija je danes samostojna in demokratična republika, kar je rezultat našega boja za svobodo, vladavino prava, človekove pravice in demokracijo.

Premier Janša je na skupni novinarski konferenci izpostavil izjemen pomen ZDA v svetu. “ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj,” je poudaril in se ZDA tudi zahvalil za podporo med osamosvajanjem in v boju proti komunističnemu totalitarizmu, za svobodo, demokracijo in človekove pravice. “Slovenija si bo vseskozi, še posebej pa med vodenjem naše evropske unije prizadevala za nadaljnje tesno sodelovanje Evropske unije z združenimi državami,” je še poudaril kakšen pomen imajo ZDA za Slovenijo in Evropo nasploh in napove, da bo vlada končno po letu 2014 začela izpolnjevati njene obveznosti do ZDA.

Foto: STA

Z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom sta govorila o večjih področjih. Med drugim tudi o pandemiji novega koronavirusa, pri čemer je Janša izrazil solidarnost z ZDA, ki so najbolj prizadeta država s koronavirusom na svetu. Slovenski premier je ameriškemu gostu predstavil tudi priprave na predsedovanje Svetu EU prihodnje leto. Izpostavil je, da so med prioritete dodali soočanje s krizami, kakršni sta pandemija ali pa kibernetske grožnje. Za soočanje s tovrstnimi grožnjami je Pompeo danes na Bledu s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem podpisal skupno izjavo o varnosti omrežij 5G. S tem se bo okrepila nacionalna varnost in blaginja naših držav, sta se strinjala oba. Pompeo pa je poudaril, da se bo na tak način omejilo Kitajsko pri njenih prizadevanjih za omejevanje svobode. “Ne želimo si, da bi kdorkoli omejeval svobodo, kot to vidimo pri Belorusiji, Libanonu ali Hong Kongu. Ljudje si samo želijo živeti v svobodi,” je še dodal. Predsednik vlade je še poudaril, da sta s sogovornikom ocenila dosedanje vojaško in obrambno sodelovanje, ki poteka vse od leta 1994. “Slovenija je usmerjena za poglobitev tega sodelovanja,” je še poudaril premier Janša.

Foto: STA

“Slovenija se lahko pohvali, da je ena izmed vodilnih držav v svetu, glede na tehnologije in znanost, zato je še toliko bolj pomembno, da je med 5G čistimi državami,” pa je poudaril Pompeo. Ker ima Slovenija zelo dobra tehnološka znanja in razvitost tehnologije, zato sta se oba zavzela za krepitev gospodarskih stikov in tesnejšega partnerstva in vidita priložnosti za vlaganje. Kot je sporočil Pompeo, se bo danes sestal tudi s predstavniki več slovenskih energetskih podjetij. Izpostavil je, da je diverzifikacija energetskih virov zelo pomembna, zato nam ZDA svetuje proti preveliki odvisnosti od ruskih energentov. Premier Janša pa je glede varnosti poudaril: “Slovenija ceni proaktivni ameriški pristop glede energetske varnosti v srednji Evropi, ki se predvsem izkazujeta skozi pobudo Treh morij in Čezatlantskega energetskega sodelovanja.” V okviru teh projektov bo za to ZDA namenila milijardo dolarjev za razvoj trajnostnega in transparentnega digitalnega energijsko-infrastrukturnega projekta. Poudari, da je zelo pomembno, da Slovenija zaščiti svoje prebivalce preko omrežja Blue Dot.

Foto: STA

Novinarji so obema postavili vprašanje v zvezi s trenutnimi dogodki v Belorusiji, kjer je zaradi spornih predsedniških volitev prišlo do nemirov. Janša je predlagal ponovitev volitev ob močni prisotnosti mednarodnih opazovalcev. “Verjamem, da sta ZDA in EU obe istega mnenja, da bomo lahko nastalo situacijo v Belorusiji rešili, kar bi bil tudi boljši izkupiček za ljudi, ki živijo v Belorusiji,” pa je poudaril še Pompeo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...