Premier Janša ostaja pri svojem prvotnem zagovoru – obtožbe Carlove in Pašek Šetinčeve so absurdne

Datum:

Danes se je nadaljevalo oziroma ponovno začelo sojenje Janezu Janši, in sicer zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija. Premier je danes dejal, da ostaja pri svojem prvotnem zagovoru iz leta 2018. Takrat je med drugim povedal, da so obtožbe zoper njega absurdne, zaradi omenjenega tvita pa se je zgodil pogrom nad njim in ne nad novinarkama.

                   

Sredi maja so sojenje premierju Janezu Janši prestavili, saj sta dva porotnika zahtevala svojo izključitev – pojasnila sta namreč, da sta člana stranke SDS. Obravnava se je na celjskem Okrožnem sodišču danes nadaljevala, novi porotnici sta sodnici pojasnili, da nista članici nobene politične stranke. Na sodišču so bili sicer zaradi tvita, ki naj bi razžalil novinarki RTV Slovenija Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl, poroča STA. Spomnimo, celjsko Višje sodišče je leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janšo obsodilo na pogojno zaporno kazen. Janša je danes dejal, da ostaja pri prvotnem zagovoru, ki ga je podal na prvem sojenju leta 2018. V predvajanem posnetku takratnega zagovora je dejal, da so tožbe zoper njega absurdne, saj je njegov zapis na tvitu iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na “neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.”, videlo le okoli 100 ljudi.

Novinarki sta vrnili z medijskim pogromom
Premier je v svoj zagovor tudi poudaril, da je novinarka TV Slovenija Carlova v prispevku o članih Facebook skupine Legija smrti, ki je bil predvajan marca leta 2016, izrekla kopico laži o članih stranke SDS, vse to pa je nastalo pod mentorstvom takratne urednice informativnega programa na TV Slovenija, Šetinc Paškove. Za Janšo je bil po njegovih besedah prispevek Carlove kaplja čez rob, saj sta skupaj s Šetinc Paškovo sejali sovraštvo do drugače mislečih. Janša sicer tudi ne verjame, da sta novinarki v njegovem tvitu resnično prepoznali očitek spolne prostitucije, jima je pa očital večletno negativno poročanje o stranki SDS. V prvotnem zagovoru je Janša še ocenil, da se je zaradi omenjenega tvita zgodil pogrom nad njim in ne nad novinarkama.

Pri prvotnih zagovorih pa sta vztrajali tudi Carlova in Šetinc Paškova – Carlovo je med drugim tudi prizadelo, da jo je Janša poimenoval cenena vlačuga. “Niti kraljica Elizabeta ne bi mogla prenesti takšnih besed,” je bila prepričana Carlova. V kateri svoji potezi je novinarka našla podobnost s kraljico Elizabeto, ki že vrsto let v svojih rokah drži oblast ene najmočnejših držav na tem svetu, vsaj nam, na prvi pogled ni razvidno.

Šetinc Paškova je v svojem zagovoru zanikala, da bi bila na mesto urednice nastavljena po politični liniji. Janšev zagovornik Franci Matoz je danes podal 25 dokaznih predlogov, pooblaščenec novinark Tomaž Bajec pa je tudi vložil nekaj novih listinskih dokazov, do katerih se zdaj mora opredeliti sodni senat. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 29. junija, brez navzočnosti Janše.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...