Odkritje spominske plošče ob 25. letnici konca oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo

Datum:

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve VSO je ob 25. letnici konca oboroženih spopadov v vojni za samostojno Slovenijo, odkrilo spominsko ploščo. Sveto mašo sta darovala apostolski nuncij Juliusz Janusz ter stolni župnik Jože Plut. Janez Janša je po sveti maši dejal, da je ta spomenik v spomin vsem, ki so umrli za domovino.

                   

Janša je v nagovoru ob odkritju spominske plošče opomnil, da je na slovenski zemlji še vedno na stotine morišč, kjer so umirali Slovenci in kjer so še vendo nepokopani. Tudi žrtve osamosvojitvene vojne pred 25. leti so po njegovem pripomogle, da se tragična zgodovina ni ponovila v obliki bratomorne vojne. “Ta cena je še vedno zelo visoka za tiste, ki so izgubili svoje drage,” je o preminulih osamosvojiteljih zaslužnih za samostojno državo izrekel spoštovanje Janša in citiral pisatelja Cankarja, ki je zapisal, da “nobena solza ni bila zaman in nobena kaplja krvi ni bila zastonj.”

Prav tako je spomnil na zelo pomembno duhovno pomoč, ki je prišla v tistem času spontano in je omogočala, “da smo se slovenci čutili povezane in da je bil klic domovine še nekaj več.”

Osamosvojitev pomeni prelom s prejšnjim sistemom
Veleposlanik Igor Senčar je dejal, da smo bili Slovenci prvi slovanski narod, ki je dobil svojo državo, vendar je ta žal še vedno “totalitarno poškodovan.” Pri tem je opomnil, da je edina naloga oblasti, da zasleduje pravičnost. “Pred 25 leti je bila ubranjena plebiscitarna volja slovenskega naroda, da želimo živeti v svoji in demokratični državi, ki spoštuje dostojanstvo vsakega človeka,” in dodal, da osamosvojitev pomeni prelom v samem temelju in ne nadaljevanje preteklega režima. Kot pravi Senčar je potrebno državo postaviti tako, da bo živela iz izvora demokratičnega duha. “Slovenska država mora biti vedno in najprej v naših srcih,” dodaja.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj vse so do sedaj uspeli izvedeti o 20-letnem strelcu na Trumpa

20-letni strelec Thomas Crooks, ki je poskušal ubiti nekdanjega...

Magija gorskih jezer – nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne se je ob jezeru pri Borovljah,...