Prepoved TikToka v ZDA vse bližje realnosti

Datum:

Bela hiša je v torek pozdravila predlog zakona, ki bo predsedniku ZDA omogočila prepoved aplikacije za izmenjavo videoposnetkov TikTok, ki je v lasti Kitajske, je sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan. Predlog v kongresu skupaj pripravljajo demokrati in republikanci. TikTok je družbeno omrežje, ki beleži daleč največjo rast v primerjavi s konkurenti. Samo v preteklem letu je bil naložen več kot milijardokrat. Njegova velikanska priljubljenost pa obenem prinaša tudi dvom glede tega, ali nad njo morda nima vpliva tudi kitajska komunistična partija.

“Predlog zakona pooblašča vlado ZDA, da nekaterim tujim vladam prepreči izkoriščanje tehnoloških storitev na način, ki predstavlja tveganje za občutljive podatke Američanov in našo nacionalno varnost,” je dejal Sullivan. Aplikacija TikTok se je pojavila leta 2017 in v izjemno kratkem času postala ena izmed najpopularnejših na svetu. Princip delovanja aplikacije je zelo enostaven: objavi se kratek videoposnetek, najpogosteje skupaj z glasbo. Od začetka je večina posnetkov prikazovala ples ob priljubljeni pesmi ali prepevanje na “playback”. Potem pa je TikTok postal svetovni fenomen in osrednji element vohunske sage.

Strežniki aplikacije so na Kitajskem in bi lahko služilo za zbiranje podatkov o ameriških državljanih. Obveščevalna središča so najbolj zaskrbljena zaradi dejstva, ker je na Kitajskem TikTok pod strogim nadzorom. To pomeni, da lahko tamkajšnje oblasti dostopajo do vseh podatkov, ki se nanašajo na uporabo aplikacije. Posledično obstaja bojazen, da bi se lahko enako obnašale tudi do ameriških uporabnikov. Da ne gre zgolj za ugibanje, se je pokazalo decembra, ko sta tako mornarica kot tudi kopenska vojska ZDA svojim pripadnikom uradno prepovedali uporabo TikToka. Kot razlog so bile navedene “resne varnostne grožnje in nevarnost vohunjenja”.

Jake Sullivan (Foto: epa)

Sodelovanje med republikanci in demokrati
Med predlagatelji zakona sta demokratski senator iz Virginije Mark Warner in republikanec iz Južne Dakote John Thune. V torek predstavljeni predlog zakona bi predsedniku dal možnost, da prisili k prodaji tehnologij, aplikacij, programske opreme ali platform za spletno trgovanje v tuji lasti, če bi te predstavljale grožnjo nacionalni varnosti za uporabnike v ZDA. V predlogu zakona TikTok ni posebej omenjen, vendar je po ocenah komentatorjev ustvarjen prav za to aplikacijo, ki ima samo v ZDA sto milijonov uporabnikov. “Veselimo se nadaljnjega sodelovanja med demokrati in republikanci pri pripravi tega zakona ter pozivamo kongres, naj hitro ukrepa in ga pošlje na predsednikovo mizo,” je dejal Sullivan. “Ta tveganja ne bodo izginila, naša dosedanja sredstva pa so bila žal omejena,” je izpostavil Warner.

Nekateri zagotavljajo, da kitajski lastnik nima dostopa do podatkov ameriških uporabnikov
Nasprotniki TikToka v kongresu so zavrnili zagotovila podjetja, da njegov kitajski lastnik nima dostopa do podatkov ameriških uporabnikov vključno z vzorci spremljanja vsebin in lokacijami. Poleg tega so poročila o tem, da TikTok spodbuja ali skriva določene vsebine, sprožila vprašanja o tem, ali lahko kitajski organi vplivajo na to, katere vsebine vidijo ameriški uporabniki. Zaradi negativne pozornosti in priprave zakona TikTok po vsem svetu že več mesecev izvaja intenzivno promocijsko kampanjo. Vodstvo podjetja je najelo vplivne lobiste za kongres in zanje samo v drugem četrtletju lani porabilo 2,1 milijona dolarjev.

Vir: EPA

TikTok je predstavil tudi varnostni načrt, imenovan Projekt Teksas, s katerim se je zavezal, da bo ameriško poslovanje podjetja zaščitil pred kitajskim vplivom. Načrt vključuje neodvisen upravni odbor za nadzor varnosti podatkov, preverjanje s strani tretjih oseb ter partnerstvo z družbo Oracle za shranjevanje podatkov o uporabnikih in revizijo algoritmov platforme.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....