Preverite, kaj bo Trump počel v Evropi: Obiskal bo Poljsko

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump bo pred udeležbo na vrhu držav G20 v nemškem Hamburgu, 7. in 8. julija, na povabilo predsednika Andrzeja Dude obiskal Poljsko. Tam naj bi med drugim imel tudi govor in se udeležil vrha pobude treh morij v Vroclavu kot izraz trdnih vezi med ZDA in Srednjo Evropo.

Gre za pobudo o utrditvi sodelovanja območij okrog Baltika, Jadrana in Črnega morja, katere del je poleg enajst drugih držav tudi Slovenija. Pobudo so sprejeli lani, na konferenci v Dubrovniku. Države nameravajo utrditi transportne, energetske, telekomunikacijske in okoljske vezi, med drugim zmanjšati tudi odvisnost od ruskih energetskih virov. Vrh pobude v Vroclavu bo 6. in 7. julija.

“Obisk bo potrdil ameriško neomajno zavezo eni od naših najtesnejših evropskih zaveznic in izpostavil prioriteto vlade za utrjevanje kolektivne obrambe zveze Nato. Voditelji bodo govorili o dvostranskih in regionalnih vprašanjih ter utrjevali zavezništvo na osnovi skupnih vrednot ter skupnih interesov,” je sporočila Bela hiša.

Konservativna poljska vlada si že več mesecev prizadeva, da bi predsednik ZDA prišel na obisk v njihovo državo. Naznanilo Bele hiše o obisku Poljske je prišlo nekaj ur zatem, ko je Trump po srečanju z romunskim kolegom Klausom Iohannisom prvič doslej jasno in glasno potrdil svojo zavezo 5. členu severnoatlantske pogodbe, ki zagotavlja kolektivno obrambo. Trump med nedavnim obiskom Bruslja na vrhu Nata te zaveze ni omenil v svojem govoru.

J. F, STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...