Pri kulturi islamskih migrantov starost ne igra nobene vloge – najstniki načrtovali teroristične napade v Londonu

Datum:

Dva brata, stara 19 in 20 let, pripadnika muslimanske veroizpovedi, živeča v Londonu so navdihnili “osrednji junaki” nedavnega pariškega terorističnega napada. Preden jima je uspelo izvesti resnejši napad so ju na domu 7. septembra aretirali pripadniki posebnih enot.

                   

Njun namen je bil pridobiti strelno orožje in sestavine za izdelavo kemičnega orožja ter izvesti napade podobne tistim v Franciji. S cilji svojih “miroljubnih” akcij naj nebi prav pretirano skoparila. Britanske oblasti ne verjamejo, da gre za volka samotarja, marveč naj bi mladeniča preko spleta vzpostavila stik z neko islamistično organizacijo.

Brata sta želela izdelati kemično orožje
Dva brata, stara 19 in 20 let, sta bila aretirana na podlagi suma priprav terorističnih napadov v Londonu. Za izvedbo svojih kriminalnih dejanj sta si prizadevala pridobiti avtomatsko orožje in sestavine za izdelavo kemičnega orožja. Britanske oblasti so prav tako aretirale še tretjega človeka starega 19 let po imenu Alija Esayed, za katerega ljudje, ki ga poznajo pravijo, da se je v zadnjem času opazno radikaliziral. Nekateri so mnenja, da je mlade skrajneže navdušil nedavno prijeti islamistični klerik Anjem Choudary, ki je za svojo sporno dejavnost dobil le pet let in pol zapora v začetku tega tedna.

Nihče ni slutil ničesar
Podobno kot pri bratih čečenskega porekla, ki sta pred časom izvedla teroristični napad na maratonu v New Yorku, tudi v primeru tretjega 19 letnika skoraj nihče ni slutil ničesar, razen seveda britanskih oblasti, ki so prišle na sled njegovih sumljivih dejavnosti. Tudi sosedje so opazili njegovo nenavadno obnašanje, potem ko je videz povprečnega najstnika zamenjal za bolj islamističnega, saj si je pustil dolgo brado in pričel nositi tipična verska oblačila.

Ta se je s svojo družino v Britaniji naselil šele leta 2007 iz iraškega Mosula. Sicer sosedje priznavajo, da je njegova družina videti povsem umirjena in so si z njenimi člani mnogokrat izmenjali pozdrave. Odnose z njimi sosedje opisujejo kot prijateljske. Vse skupaj je še toliko bolj presenetljivo, ker je Ali še kot 15 letnik in vzoren šolar prejel ugledno šolsko nagrado za izdelavo nove verzije popularne otroške igre.

Navdihnil jih je islamistični pridigar
V javnosti se pojavljajo špekulacije, da je skupino mladih radikalnežev navdušil znani londonski pridigar Anjem Choudary, ki je bil pred kratkim zaprt zaradi svojih hujskaških izjav s katerimi naj bi pozival muslimane k radikalizaciji. Med drugim naj bi svoje vernike celo nagovarjal k podpori Islamske države.

Po nekaterih navedbah naj bi bilo mogoče teroristične aktivnosti mladih razumeti tudi kot maščevanje za nedavno aretacijo njihovega “preljubega vodje”, a mnogi drugi takšne špekulacije zavračajo. Dvajsetletnik in tretji član teroristične ekipe sta do nadaljnega na prostosti. Preiskave do sedaj še niso napeljale na sled kakršnegakoli orožja ali materiala za njegovo izdelavo.

Luka Kos

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...