Pričakovano: RTV Slovenija bo predvajala Vzporedni mehanizem po volitvah

Datum:

Potem ko se je RTV Slovenija odločila, da pred volitvami ne bo predvajala dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, ki je nastal po istoimenski knjigi dr. Rada Pezdirja, z izgovorom, češ da bi s tem kršili svoja predvolilna pravila, so se zdaj odločili, da ga le uvrstijo na spored. Ni naključje, da so se za to odločili po volitvah.

Dokumentarni film Vzporedni mehanizem globoke države, ki je nastal po istoimenski knjigi dr. Rada Pezdirja, je bil najprej na sporedu javne RTV Slovenija pred volitvami, vendar so ga umaknili z izgovorom, da bi s predvajanjem kršili svoja predvolilna pravila. Spomnimo, da so pred volitvami 2008 ta ista pravila zaobšli in predvajali lažniv finski dokumentarec Patria. S svojo potezo niso presenetili, bila pa je dovolj zgovorna. Zdaj, ko so volitve za nami, se očitno počutijo “dovolj varne”, da dokumentarec le predvajajo, saj so ga uvrstili na spored.

Dokumentarec Vzporedni mehanizem globoke države je nastal po istoimenski knjigi dr. Rada Pezdirja in govori o “pošastnem udbovskem sistemu vzporedne ekonomije in omrežjih, ki so ugrabila državo,” je zapisano na spletni strani omenjene knjige. Dokumentarec je namenjen predstavitvi ozadja sistema globoke države, marsikomu pa bi tudi odprl oči. Prav tega se je ustrašila javna televizija RTV, ko je dokumentarni film odmaknila s sporeda 16. aprila, pred volitvami.

Umik dokumentarnega filma pred volitvami je bil načrten
Na RTV Slovenija so svojo odločitev utemeljili s tem, da se v filmu pojavi tudi dr. Anže Logar, ki je kandidat za poslanca SDS, čeprav Logar v dokumentarnem filmu nastopa kot predsednik preiskovalne komisije, ki je preiskovala zlorabe v slovenskem bančnem sistemu. Ob njihovi odločitvi se je marsikdo vprašal, ali so to uporabili le za izgovor, da dokumentarnega filma ne bo treba predvajati, ali je vmes posegla prav ta “organizacija”, o kateri govori film.

Predvajanje po volitvah ni naključno
Kandidatka za poslanko SDS Patricija Gorenc je na družbenem omrežju Twitter objavila spored RTV Slovenija, na katerem je tudi odmevni dokumentarec Vzporedni mehanizem, ki bo predvajan v četrtek po oddaji Tarča, in komentirala: “Pa bomo dočakali tudi Vzporedni mehanizem globoke države na RTV SLO 1, in to v četrtek po Tarči! “

Dejstvo, da so ga umaknili s sporeda pred volitvami in se za predvajanje odločili po njih, dokazuje, da niso želeli odpirati oči javnosti in da so s tem namerno prikrivali informacije, s katerimi bi se volivci pri oddaji svojega glasu na volitvah lažje odločali na podlagi celostne slike, dejstev in resnice. Očitno so slutili, da bi bil volilni izid po predvajanju malce drugačen.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...