Politico razkriva: ZDA na poti odprave splava

Datum:

Po poročanju Politica v ZDA Američankam najverjetneje ne bo več zagotovljena pravica do splava. Konservativna večina na vrhovnem sodišču namerava pri odločanju o zakonu zvezne države Mississippi glede prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti odpraviti prelomno odločitev sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotovila pravico do splava. 

                   

Iz prvega osnutka odločitve večine, ki ga je napisal konservativni vrhovni sodnik Samuel Alito, je razvidno, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade očitno napačna, ker ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava.  Odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade, je ravno tako razglašena kot napačna.

V tem primeru naj bi šlo za prvi osnutek večine, kamor poleg Alita sodijo tudi štirje prav tako konservativni sodniki. Ker gre za devetčlanski senat, bi število glasov konservativnih sodnikov zadostovalo tudi v primeru, če bi se konservativni predsednik vrhovnega sodišča John Roberts odločil, da raje stopi na stran liberalne manjšine treh sodnikov. Roberts je sicer doslej ščitil pravico do splava.

Prikaz splava z delnim rojstvom (Vir: Live Action)

Zelo redko se dogodi, da pride v javnost osnutek odločitve v takem primeru. Kot kaže, je nekdo vse skupaj namerno obelodanil. Do odločitve, ki jo je pričakovati junija ali julija, si lahko sodniki po uvodnem osnutku še premislijo. Republikance v ZDA bi nedvomno razveselila novica o odpravi pravice do splava. Po drugi strani pa lahko vse skupaj spodbudi ljudi iz vrst demokratov k večji udeležbi na novembrskih kongresnih volitvah.

Konservativna večina zagotovljena zahvaljujoč Trumpu
Na vrhovnem sodišču je bila konservativna večina zagotovljena po zaslugi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v svojem mandatu imenoval tri vrhovne sodnike. S tem je konservativna večina zagotovljena za vsaj dve desetletji, navaja STA. Po navedbah Politica je pričakovati, da se bodo Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh pridružili Alitu skupaj s Clarenceom Thomasom, ki velja za veterana.

Donald Trump (Foto: epa)

Ko je Trump imenoval sodnike, je pri nasprotnikih splava vzbudil upanje, da bo vendarle prišlo do odprave odločitve v zadevi Roe proti Wade. Zvezne države, ki veljajo za republikanske, so v luči tega začele pospešeno sprejemati zakonodajo proti splavu. Nadejajo se namreč, da bi kateri izmed zakonov uspel na vrhovnem sodišču in služil kot pravna podlaga za odpravo pravice do splava.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....