Pričeli so se jesti med sabo: Obračun med Levico, SAB in LMŠ ali kdo je bolj odgovoren za padec Šarčeve vlade!

Datum:

Z bližajočim oblikovanjem 3. vlade Janeza Janše so člani bodoče opozicije pokazali zobe. Tokrat napadi niso bili naperjeni proti SDS, temveč so obračunavali med seboj. Na začetku je šlo za spopad med SAB in Levico, nakar se je obtoževanju pridružil še LMŠ. SAB za razpad vlade Marjana Šarca krivi nekonstruktivnost Levice in Šarčev nivo komunikacije. V Levici SAB obtožujejo, da njihovi poslanci skrivoma podpirajo Janšo in si zato ne upajo glasovati v torek, v LMŠ pa za Šarčev odstop krivijo koalicijske partnerje, s katerimi ni bilo več mogoče sodelovati.

“Stranka Levica ni želela v levo vlado, ne želi v desno vlado, pripravljajo proteste, ker želijo volitve, da bodo lahko po volitvah nadaljevali delo v opoziciji. #brezSRAMU,” je na Twitterju odprl salvo v smeri Levice generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

“Pravi član stranke SAB, ki naslednji teden na tajnem glasovanju sploh ne bo oddala glasov ker ne more zaupati lastnim poslancem, da ne bodo glasovali za Janeza Janšo kot mandatarja,” so se Pavličeve obtožbe odzvali pri Levici.

“Poslanci smo 100% enotni. Proti vladi JJ, ki nastaja, moramo biti samo zaradi vaše destruktivnosti!” je v odziv na trditve Levice zatrjeval poslanec SAB Marko Bandelli.

“Aha, to je edini razlog?” je v pogovor posegel svetovalec LMŠ Matej Špehar. “Zanimivi kriteriji. Drugače bi mu očitno stekli v objem,” je obtožil člane SAB.

https://twitter.com/pavlijj/status/1233413044518236162?

Žogico je Špeharju vrnil Pavlič, ki je izpostavil, da je premier v odstopu in predsednik LMŠ Marjan Šarec predsedniku SDS Janezu Janši po Pavličevih trditvah zavestno predal oblast. Ob tem je Pavlič spomnil na Šarčev odgovor na vprašanje, ali je z odstopom skočil v prazen bazen, na kar je Šarec odvrnil: “Ne, vse to sem predvidel, v bistvu bi bil še presenečen, če bi prišlo do volitev.”

https://twitter.com/pavlijj/status/1233420466263642113?

Špehar je vrnil udarec, in za Šarčev odstop okrivil njegove koalicijske partnerje. “Tudi vi ste med njimi,” je sporočil članoma SAB.

https://twitter.com/SMgentelman/status/1233738386785099776?

“Vsi drugi so krivi, samo on nič,” je Špeharjeve obtožbe komentira Pavlič. “Se boste že dogovorili z Levico, kdo bo prevzel krivdo za ta fiasko, da Janša tako z levo roko sestavlja vlado. Predvsem se ukvarjajte sami s sabo, ne z mano. Kako je rekel Marjan, najprej je treba pred svojim pragom [pomesti].”

Špehar se je nato začel vleči ven. “Če imaš ekipo, katere vsak član vleče na svojo stran, ne prideš prav daleč. Potem vsakemu poči film. In pritisneš reset,” je zapisal. A Bandelli ni bil pripravljen popustiti. “Film je počil edino človeku, ki je dokazal, da si je obul prevelike čevlje. Z njegovim neznanjem je naredil pravo sramoto v Sloveniji in tujini,” je zapisal Bandelli in dodal: “Skočil v prazen bazen. Mislil da bodo volitve, tako zdaj ga bo še 2x po prstih. Upam definitivno.”

https://twitter.com/pavlijj/status/1233761067467235328?

Špehar je ponovno poskusil okriviti način komunikacije med koalicijskimi partnerji, a ga je tokrat zavrnil Pavlič. “Odstopil je zaradi tega, kar si me danes obtožil da je naše maslo. Razpad vladne ekipa LMŠ, odstop dveh ministrov je imel na mizi, Šabedra, Bertonclja, ne vem koliko državnih sekretarjev je šlo zaradi slabih odnosov znotraj LMŠ in Damirja. Kako Marjan komunicira pa vsi vemo.”

https://twitter.com/pavlijj/status/1233803346248687618?

Špehar se je na tej točki ustavil. Štafeto je prevzel Twitter uporabnik, ki je predstavnike SAB pozval, naj se znebijo Alenke Bratušek, kar pa je Pavlič zavrnil. “Stranke potrebujejo izkušene predsednike in predsednice. Tako, da ne vidim razloga, da bi ljudi z znanjem, izkušnjami in rezultatom na volitvah menjali. Kje je logika? To delajo instant stranke, ko nekateri izkušnje z vodenja občine primerjajo z vodenjem države!”

https://twitter.com/pavlijj/status/1233805728185569280?

Pavlič je zatem zatrdil, da se rezultati stranke na volitvah z Bratuškovo na čelu izboljšujejo. “Mi vemo, da na naslednjih volitvah lahko računamo nekje med 7 in 8 poslancev.”

https://twitter.com/pavlijj/status/1233815826085634048?

Ko je Pavličeve trditve o osmih poslancih v DZ pod vprašaj postavil ekonomist Primož Bohinc, je Pavlič to še enkrat potrdil. SAB ima trenutno v DZ pet poslancev. Na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2018 je SAB prejela 5,11 odstotka glasov. Na zadnjih evropskih volitvah pa so dobili le 4,02 odstotka glasov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...