[Video] Kritično stanje na grško-turški meji, avstrijski kancler Kurz predlagal zaprtje meja po Balkanu!

Datum:

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto namignil, da bi v odgovor na invazijo migrantov, ki jo je proti Evropi spustila Turčija, meje na Balkanu lahko ponovno zaprli. Situacijo je namreč primerjal z velikim migrantskim valom leta 2015 in 2016.

                   

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po napovedih Turčije, da se proti Grčiji pomika več deset tisoč glava, po ocenah turškega notranjega ministra pa celo 76 tisoč glava množica ilegalnih migrantov, izjavil, da se nikakor ne sme ponoviti leto 2015/16, ko je v Evropo vdrlo več kot milijon ilegalnih migrantov. “Naš cilj mora biti zaščita zunanjih meja Evropske unije,” je poudaril.

Medtem ko se na turško-grški meji že zbirajo množice migrantov, ki želijo na silo vdreti v evropski prostor in jih policija odganja s solzivcem, pa si želi Avstrija predvsem zaščito svoje državne meje.

Kurz je poudaril, da bodo v primeru neuspešnega varovanja meja drugih držav, morali sami znova poskrbeti za zaščito državne suverenosti, enako kot so storili v času prvega migrantskega vala. Zato kot zaščitni ukrep predlaga rešitev iz leta 2016, ko je Avstrija koordinirala več zaprtij državnih meja na Balkanu, da bi preprečili nov migrantski val. Spomnimo, da je takrat pomembno vlogo pri zapiranju meja odigrala Makedonija.

Avstrija je po pisanju Reutersa pripravljena poslati dodatne policiste na zunanje meje EU, predvsem v Grčijo in Bolgarijo.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...