Prisegla je nova avstrijska vlada pod vodstvom mladega in karizmatičnega Kurza

Datum:

Na Dunaju je zaprisegla nova avstrijska vlada, ki jo sestavljajo avstrijski svobodnjaki (FPÖ) in avstrijska ljudska stranka (ÖVP). Vlado bo vodil 31-letni kancler Sebastian Kurz, ki je s tem postal najmlajši premier v Evropi. Slovesno prisego so spremljali tudi protesti skrajnih levičarjev in “protifašistov”.

Na Dunaju je danes prisegla nova avstrijska vlada, ki jo bo vodil 31-letni kancler Sebastian Kurz, ki je hkrati postal tudi najmlajši premier v Evropi. Novo vlado sestavljajo svobodnjaki in avstrijska ljudska stranka. Vlado sestavlja 13 ministrov, dva državna sekretarja in kancler. Sedem ministrov, en državni sekretar in kancler prihajajo iz vrst svobodnjakov, poroča STA, medtem ko so v ljudski stranki dobili državnega sekretarja in šest ministrskih stolčkov.

Svobodnjaki bodo tako imeli v rokah notranje, zunanje in obrambno ministrstvo, medtem ko so ljudski stranki pripadla ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za pravosodje. Avstrija naj bi tudi z novo vlado ostala zavezana EU, Kurz pa je za svoje prvo potovanje že izbral Bruselj.

Protestniki se ne strinjajo z demokratično večino
Ob prisegi nove vlade so potekali tudi protesti skrajnih levičarjev in “protifašističnih skupin”, ki se jih je po poročanju udeležilo med 3500 in 6000 ljudi. Zaradi tega je tudi močno okrepljena prisotnost policije v mestu. Do zdaj je prišlo do manjših incidentov skrajnih levičarjev. Največji problem naj bi protestniki predstavljali za dunajski promet. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v svojem govoru dejal: “V demokraciji je pač tako, da obstajajo različna mnenja,” s čimer naj bi pokazal razumevanje do protestnikov. Hkrati je pohvalil vladni stranki za hitro opravljene koalicijske pogovore.

Nasilni levičarji na Dunaju (vir: Twitter)

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...