Prisotnost mačk postala neprecenljiva v vojni v Ukrajini

Datum:

Zgolj s puškami in raketami ni mogoče zmagati vojne, pri bojevanju namreč pomembno vlogo igra tudi vojaška propaganda. Slednje dejstvo pa očitno tudi pojasnjuje, čemu so mačke postale tako pomemben faktor v vojni v Ukrajini. 

Ukrajinska družbena omrežja so polna mačk, ki služijo kot podpora vojakom in pomagajo pri pridobivanju donacij. Morda najpomembneje pa je, da mačke lovijo miši, ki se splazijo v rove, navaja Politico. Kot kaže, so tudi Rusi sprejeli podobno obliko “igre”, svoje čete, ki jih pogosto uporabljajo le kot topovsko hrano, namreč poskušajo počlovečiti tako, da jih prikazuje v družbi mačk.

Živali nudijo uteho vojakom
Mačke običajno prihajajo na ukrajinske položaje iz bližnjih vasi, ki jih je uničila vojna. Živali brez lastnikov namreč iščejo zavetje pred nenehnim obstreljevanjem in tako tudi končajo v rovu. “Ko pride k tebi prestrašeno malo bitje in te prosi za zaščito, kako bi ji lahko rekel ne?” je izpostavil ukrajinski vojaški bolničar Oleksandr Jabčanka, ki meni, da je prav, da se zaščiti šibkejša bitja, ki so v grozni situaciji zaradi vdora Rusov v njihovo državo.

Mačke in druge živali ukrajinskim vojakom nudijo uteho. “Nekateri jih posvojijo in odnesejo domov, drugi jih raje obdržijo v jarkih in jih med rotacijo celo predajo drugim enotam,” je dejal Oleksandr Shtupun, tiskovni predstavnik ukrajinske vojske. Mačke pa pomagajo tudi v boju z mišmi, ki vdirajo v rove in grizljajo satelitske komunikacijske kable Starlink in napeljavo avtomobilov, uničujejo zaloge hrane in vojaško opremo ter vojakom med spanjem celo grizljajo prste.

Poveljnik kopenskih sil ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, ki velja za enega  najučinkovitejših vojaških voditeljev v državi, ima mačjega soimenjaka. Roman Sinicin, častnik ukrajinske vojske, ima mačko Sirski, na katero je naletel med bojno nalogo v eni izmed vasi, kjer so vojaki mesec dni živeli v zapuščeni hiši, polni miši. Kot pravi, je njegov dlakavi prijatelj dobil to ime po naključju. “Tako ime je dobil, ker ima rad sir. Seveda je maček z enakim imenom, kot ga ima naš general, že postal tema raznih vojaških šal,” pravi Sinicin in dodaja, da se na srečo to generalu zdi smešno.

Pomagajo v boju z mišmi
“Večina domačinov se je evakuirala, zato so oblast v vasi prevzele mačke. Sirskega smo ujeli in ga s hrano zvabili, da je ostal pri nas. Pomagal nam je rešiti težavo z mišmi,” je še pojasnil Sinicin in dodal, da je Sirski nekaj časa z njimi preživel na fronti, nato pa ga je v Kijevu v oskrbo sprejela njegova družina. “Zdaj živi z mojo družino v Kijevu, a še vedno pomaga vojski.” S pomočjo njegove priljubljenosti na družbenih omrežjih so namreč zbrali 147 tisoč evrov za pomoč pri bojevanju.

Aleksandr Liašuk iz regije Odesa je posvojil Šajbika, enega od štirih potepuških mačjih mladičev, ki so leta 2022 živeli z njegovo enoto na južni fronti. Šajbik je bil najbolj karizmatičen maček. “Bilo je mrzlo, zato sem ga neke noči pogrel v spalni vreči,” je povedal in dodal, da ga je tedaj naravnost vzljubil. “Zame je kot otrok,” pravi Liašuk.

Foto: X, Oleksandr Liašuk

Bolničar Jabčanka priznava, da mačk prej ni ravno maral. To pa se je spremenilo pred dvema letoma, ko je spoznal Karolino – predrzno potepuško mačko, ki se je iznenada pojavila v vasi Serebrianka v regiji Doneck, kjer so z vojaki spali. Breja mačka je kmalu povrgla in kaj kmalu so imeli mačjo družino šestih mačk. Karolina in njeni mladiči so njihovo enoto spremljali, vse dokler mladički niso bili dovolj veliki za posvojitev.

“Hitro smo jim našli domove,” je zagotovil in dodal, da je sam poleg Karoline obdržal še eno majhno mačko, ki jo je poimenoval Honor. “Odpeljal sem jih v svoj rojstni kraj Lvov. Mama je bila tako vesela, da je dobila dve mački,” je v smehu povedal Jabčanka in dodal, da se je leto kasneje mačkama pridružil še psiček Šabris, ki ga je našel v regiji Harkov. “Zdaj nam doma ni nikoli dolgčas,” je povedal in pokazal posnetek boja med psom in mačko. “Ne morete zapustiti ubogih bitij, za katere ste njihovo zadnje upanje.”

Za razliko od potepuških mačk Herald, znan kot Herić, velja za pravega mačjega aristokrata. Takoj ko je Rusija napadla, se je namreč ta pridružil svojemu lastniku, Kirilu Liukovu, vojaškemu koordinatorju fundacije prostovoljcev Serhiy Prytula, ki dostavlja zaloge enotam na prvi liniji. Na fronto se je maček odpravil že več kot 20-krat. “Vsakič je bil prava zvezda in borci so tekli k nam, da bi ga božali in se fotografirali z njim,” je dejal Liukov. Za razliko od drugih živali s prve bojne linije se ta maček prav nič ne boji obstreljevanja. “Večinoma le obrne glavo, ko zasliši zvok.”

Foto: Instagram Alexandr Liašuk

Tudi Rusi uporabljajo mačke v propagandne namene
Ruska propaganda se je odzvala na zgodbe o ukrajinskih mačkah tako, da jih je skušala prikazati kot znak obupa Ukrajincev. Po drugi strani pa so sami objavili več zgodb o mačkah na ruski strani fronte, domnevno zato, da bi počlovečili svoje vojske, ko na dan curljajo novice o storjenih grozodejstvih.

Konec lanskega leta je regionalni oddelek ministrstva za izredne razmere v ruskem Orellu, približno 300 km od ukrajinske meje, poročal, da je na fronto poslal mačko Marusjo, da bi ta pomagala v boju proti mišim. “Pomagala bo krepiti moralo vojakov, jih pazila med spanjem in branila zaloge hrane,” so sporočili z ministrstva. “Prepričani smo, da bo Marusja v redu in se bo kmalu vrnila domov!” Ruske zgodbe sicer po navedbah Jutranjega lista večinoma prikazujejo mačke, ki jih posvojijo ruski vojaki, potem ko naj bi jih zapustili ukrajinski lastniki.

Moskovski tabloid Moskovski Komsomolets je objavil zgodbo o mačku Bulletu, ki je zavaroval poveljnika motorizirane enote tako, da mu je splezal na glavo, da bi ga s tem opozoril na mine in sovražnikov ogenj. Eden od medijev je objavil videoposnetek vojaka, ki boža mačko, za katero pravijo, da je prava terapevtka za vojake. “Mačje predenje ima pomirjujoč učinek, zaradi katerega se počutiš kot doma,” je dejal omenjeni vojak. To nedvomno ni prvič, da Rusija uporablja mačke v propagandne namene. Po priključitvi Krima leta 2014 in izgradnji Krškega mostu je rdečkasto-bela mačka, imenovana Mostik, kar v ruščini pomeni ‘mali most’, zaslovela kot maskota mostu. Slednji pa so izdelali celo lastno stran na družabnem omrežju Instagram, da bi s tem omilili dejstvo, da je prišlo tukaj za kršitev mednarodnega prava.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...