Prosti pad na Wall Streetu – kaj se dogaja?

Datum:

Wall Street strmo pada. Vlagatelje vedno bolj skrbi gospodarstvo. Indeks S&P 500 se je dotaknil najnižje vrednosti v zadnjih dveh letih.

Tehnološka velikana Apple Inc (AAPL.O) in Nvidia Corp (NVDA.O) sta padla za več kot 4 %, Nasdaq je padel skoraj na najnižjo raven leta 2022, ki je bila določena sredi junija.

Indeks S&P 500 (.SPX) se je nazadnje dotaknil najnižjih vrednosti novembra 2020. Z več kot 8-odstotnim padcem septembra je referenčna vrednost na dobri poti, da bo dosegla najslabši september od leta 2008.

Razprodaja ameriških zakladnic se je nadaljevala, saj uradniki Feda niso nakazali, da bo ameriška centralna banka ublažila ali spremenila svoje načrte za agresivno zvišanje obrestnih mer, da bi znižala visoko inflacijo.

Predsednica Feda v Clevelandu Loretta Mester je dejala, da ne vidi stiske na ameriških finančnih trgih, ki bi spremenila kampanjo centralne banke za znižanje inflacije s povišanjem obrestnih mer, zaradi česar septembra izvoz Južne Koreje raste najpočasneje v skoraj dveh letih. S&P je po načrtu za znižanje davkov znižal obete glede bonitetne ocene Združenega kraljestva.

Podatki so pokazali, da se je delež Američanov, ki so vložili nove zahtevke za nadomestila za brezposelnost, prejšnji teden znižal na najnižjo raven v zadnjih petih mesecih, saj trg dela ostaja odporen kljub agresivnemu zvišanju obrestnih mer s strani Feda.

“Dobra novica je slaba novica, saj današnja številka delovnega mesta znova potrjuje, da ima Fed še dolgo pot nižanja obrestnih mer,” je dejal Phil Blancato, vodja Ladenburg Thalmann Asset Management v New Yorku. “Skrbi nas stanje na trgu, namreč da nas bo Fed potisnil v zelo globoko recesijo, kar bo povzročilo recesijo dobička in razprodajo trga.”

Dejstvo je, da je bilo v ameriški in evropski sistem v zadnjih dveh letih načrpanih (oz. natiskanih) na stotine milijard dolarjev in evrov, ki so pregreli gospodarstvo in sprožili inflacijske pritiske, kakršnih v tem stoletju še nismo videli.

V luči višanja obrestnih mer, inflacije, ki kar ne pojenja, in hkratne energetske krize se investitorji bojijo scenarija izpred 15 let, ko je sistem po propadu banke Lehman Brothers globalno povsem odpovedal in povzročil mednarodno recesijo, ki je trajala skoraj desetletje.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....